Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

No pertànyer a la UE impedeix l’acollida de 20 refugiats sirians

La secretària d’Afers Socials, Ester Fenoll, admet que les peculiaritats d’Andorra dificulten el trasllat

Ni Andorra forma part de la Unió Europea (UE), ni està integrada en l’espai Schengen, ni ha firmat el Conveni de Ginebra, ni disposa d’estatut del refugiat… Per tots aquests motius, la vintena de refugiats sirians que el cap de Govern, Antoni Martí, es va comprometre a acollir, no arriben.
 
«El tema no és una manca de voluntat, ni per part de l’estat andorrà ni per part de ningú, però no tenim subscrita la Convenció de Ginebra i no existeix l’estatus de refugiat», explica la secretària d’Afers Socials, Ester Fenoll. «I qui ens els fa arribar? Per França o per Espanya? Com que no som UE… N’hem parlat amb Brussel·les i amb l’Acnur, els hem dit que estem disposats i que l’oferiment està en peu, però, qui els trasllada?», afegeix Fenoll. 
 
Per acollir refugiats, el fet que Andorra no formi part de la UE és un impediment, i també que estigui fora de l’espai Schengen: les famílies sirianes no poden travessar Europa per arribar al Principat. «No podem anar a una frontera i agafar una vintena de refugiats perquè no formem part de la UE», insisteix Fenoll. «Nosaltres som un tercer país, i ens hem ofert, però com que no som espai Schengen, amb quin document circulen aquestes persones? I si haguessin de sortir d’Andorra, què fan? També és un problema per a ells».
 
ELS ERITREUS / La situació recorda el cas dels cinc eritreus que va acollir Andorra fa uns anys i que quan van tenir ocasió van fugir del país. «Aleshores va ser diferent perquè va ser Espanya que ens va demanar d’acollir-los», recorda la secretària d’Estat. «Els eritreus van entrar en condició d’immigrants econòmics, i Espanya va tramitar els papers. Tenien la tarja d’immigració, però no es podien moure d’aquí, i quan van poder ,van marxar a buscar la família».
 
Quant a la possibilitat que Andorra s’adhereixi al Conveni de Ginebra, Fenoll subratlla les reduïdes dimensions del país: «Els convenis els firmen països més grans que es poden comprometre a acollir milers de refugiats», assegura la secretària d’Estat, «i ens hem de situar en la nostra realitat, i no se’n pot fer una interpretació política», continua explicant. «Andorra és un país solidari, i som conscients de l’infern que estan passant aquestes persones, però hi ha coses que no les podem assumir per les nostres característiques», lamenta. 
 
A més, un altre obstacle és com es fa el cribratge de la vintena de persones que podrien venir a Andorra: «Ens ho de fer França o Espanya, i  és un problema de configuració legal», remarca Fenoll.
 
COMISSIÓ DE REFUGIATS / L’oferta d’acolliment dels refugiats es va fer per la Diada de Meritxell de l’any passat. Aleshores, es va crear un grup de coordinació per gestionar la possible acollida de refugiats, encapçalat per la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll. Els comuns també van expressar la seva predisposició per col·laborar. El grup de coordinació treballa amb el Ministeri d’Afers Exteriors per coordinar les accions amb aquelles que s’emprenguin des dels països europeus i per definir els protocols per rebre els refugiats.
 
Amb la voluntat, però, no n’hi ha prou, i un petit estat europeu com Andorra ha topat amb la gran estructura burocràtica del continent, i ho tindrà molt difícil per acollir ni una persona. Mentrestant, milers de persones continuen atrapades a les portes de la UE, intentant que el conglomerat econòmic que al seu dia va guanyar el premi Nobel de la pau es decideixi a obrir les fronteres per a milions de persones desesperades que fugen de la guerra. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu