Les proves mèdiques van descartar la infecció per coronavirus de dos casos sospitosos. Es tracta de la dona que va viatjar a la Xina i que va ser analitzada dimecres i una jove resident menor de 15 anys procedent de Milà, que va ser trasllada ahir des de casa seva al centre sanitari en ambulància per fer-li les proves, que finalment van resultar negatives. Així ho va comunicar el SAAS a través de les xarxes socials.
Mentrestant, el centre hospitalari també va informar en una nota de premsa que s’ha habilitat una ala a la segona planta de l’hospital, per tal de disposar llits lliures en qualsevol moment, «i així evitar la saturació del Servei d’Urgències i proveir d’un espai segur a pacients i professionals, tal com estava previst en els protocols». La mesura es va prendre tenint en compte que coincideixen vacances escolars i temporada alta turística, el que podria generar «un augment de casos en investigació que requereixin ingrés fins a descartar la malaltia».
Amb la noia de 15 anys, ja són tres els casos sospitosos de coronavirus a Andorra, tot i que tots ells van ser descartats al cap de poques hores.
Crida a la calma
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet va aprofitar dimecres per fer una crida a «tranquil·litzar la població», ja que el 80% dels casos detectats arreu del món són lleus i la taxa de mortalitat no arriba al 2% en persones majors de 70 anys amb altres patologies associades. Tanmateix, també va recordar que «els infants tenen pocs símptomes i de caràcter lleu». De la mateixa manera, va incidir en la necessitat d’informar-se al respecte a través de canals oficials.
La principal indicació per no contraure el coronavirus és no viatjar a les zones afectades. En cas de força major, Benazet va posar sobre la taula les principals mesures per evitar el contagi, com són «mantenir la distància d’un metre, mantenir-se allunyat de la resta de persones, fer ús d’una mascareta o prendre les mesures d’higiene normals».
En tant que el període d’incubació pot durar fins a 14 dies, Benazet va assegurar que la persona que havia estat en una zona afectada podia fer «vida normal». Això sí, amb la precaució de prendre’s la temperatura cada 12 hores i evitar el contacte amb les persones vulnerables. «Mentre no es tingui febre no és contagiós», va assegurar el ministre, però si apareixen símptomes com tos, malestar o mal de cap el més indicat és «trucar al 116 immediatament».