Ahir, a l’hotel Starc d’Andorra la Vella, va tenir lloc a les 19.00 hores l’acte de commemoració del segon aniversari del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA), presentat pel president d’aquest, Pierre Raoul-Duval, el secretari general, Juan Pablo Correa, i la ministra de Justícia i Interior, Olga Molné.
El president del TAPA va mostrar la seva satisfacció amb l’organisme que presideix durant aquests dos anys, tot i voler continuar incentivant la tasca i el creixement del tribunal, apuntant a «convertir-se en un servei de gran prestigi» assenyalant que al dia d’avui el tribunal ja compta amb els mitjans necessaris per a continuar la seva progressió. D’aquests, va destacar especialment el reglament d’arbitratge elaborat per l’entitat, que segons el president Raoul-Duval, està actualitzat, disposa d’una gran efectivitat i inclou clàusules d’última generació en matèries cabdals en l’actualitat com en matèria de dades, medi ambient o ciberseguretat. A més, el president va justificar la importància que resideix en continuar fomentant l’arbitratge com a mètode de resolució de conflictes ja que com més ràpidament se solucionin els conflictes, millors seran les relacions i els fluxos comercials. Raoul-Duval va destacar el potencial d’Andorra per poder esdevenir un destí de referència en el món de l’arbitratge a escala internacional, fet que ha provocat que el TAPA tingui una gran vocació i activitat exterior.
El secretari general Correa va prendre el torn de paraula per explicar les diferents accions que havia dut a terme el TAPA en aquests dos anys d’existència. En primer lloc, va destacar la necessitat d’establir el reconeixement del tribunal en múltiples sectors, des de l’elaboració d’una pàgina web òptima que permetés la seva operativitat i coneixença per la xarxa, on es poden trobar els seus diferents serveis i metodologies que empren. Així mateix, el TAPA també ha tractat d’implantar formacions al país per tal d’expandir la cultura de l’arbitratge i realitzant col·laboracions i presentacions a entitats com l’EFA (Empresa Familiar Andorrana) per tal de fer conèixer les vies de l’arbitratge, o el ministeri d’Exteriors, on el tribunal ha pogut posar en contacte a la seva xarxa perquè coneguin exactament el concepte d’arbitratge i els atractius que té Andorra per esdevenir un hub internacional d’aquest món. A més, el TAPA ha estat present a les xarxes socials com LinkedIn, on ja ha aconseguit més de 700 seguidors en una xarxa molt adient per a mostrar les capacitats i els serveis del TAPA, a més de fer diverses publicacions en diferents mitjans periodístics i acadèmics de prestigi i assistir a diferents congressos internacionals especialitzats en la matèria. Tot això amb la voluntat de «donar a conèixer el TAPA arreu del món», tal com va declarar Correa.
La ministra Molné va tancar l’acte agraint la tasca elaborada pel tribunal en aquests dos anys i animant al fet que continuïn la seva progressió, a més d’afirmar que «el Govern entén l’arbitratge com un projecte i esperem que, en el futur, Andorra pugui esdevenir un centre de referència» en l’àmbit de l’arbitratge.