Un psiquiatra o psicòleg especialitzat en addiccions col·laborarà amb Projecte Vida a partir del 12 de setembre i durant un any, amb l’objectiu de resoldre els dubtes que sorgeixin durant les sessions dels grups d’ajuda mútua (GAM) que ofereix l’associació. «Un grup d’ajuda mútua és més horitzontal que un grup terapèutic, i no hi ha un professional que condueix la sessió, sinó que és un espai d’escolta i de comprensió entre els que pateixen la malaltia i els familiars», va apuntar la fundadora i presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio. Per tant, l’expert assistirà, en un principi, dos cops al mes a aquestes reunions.
Concretament, els grups de família es desenvolupen els dilluns de 20.00 a 22.00 hores i, els dimecres, també de 20.00 a 22.00 hores, els de primera persona. En aquest sentit, Tenorio va informar que actualment estan obertes les inscripcions per formar nous grups, d’un màxim de 10 integrants, i es poden enviar a través del correu projectevidaandorra@gmail.com. Els requisits són o bé patir d’una addicció, o bé ser familiar d’un addicte. A més, totes les reunions són confidencials, i els participants han de signar un conveni per no desvetllar la intimitat de les altres persones que participen en els GAM ni la ubicació de l’espai on es realitzen les trobades. També està prohibit assistir als grups si s’ha consumit prèviament. En l’àmbit de competències, els integrants de Projecte Vida estan formats per Salut Mental de Catalunya per ser moderadors dels GAM.
Per aconseguir desplegar aquesta iniciativa, el Ministeri d’Afers Socials ha subvencionat l’associació amb 2.899,86 euros, els quals «s’han utilitzat per desenvolupar aquests grups d’ajuda mútua i per comprar material com llibres, ja que la informació és poder», va assegurar la fundadora de l’entitat, qui alhora va agrair el Comú d’Andorra la Vella i l’espai de Joventut per cedir un local gratuït on dur a terme les sessions.
Per acabar, Tenorio va explicar que «en cap cas un GAM és la solució per superar una addicció, però és un complement a la teràpia. Això sí, el primordial és tractar-se a l’UCA i després buscar un suport on no siguis jutjat, perquè a la societat hi ha molt d’estigma». Amb tot, la presidenta de Projecte Vida s’ha reunit recentment amb el cap de Govern, Xavier Espot, per presentar l’associació i totes les accions que es duen a terme amb el propòsit d’ajudar a totes les persones que pateixen de l’addicció.