Sílvia Palau defensa que els estatuts els va votar l’assemblea i que ofereixen «un servei de qualitat»
Un grup de psicòlegs denuncia traves burocràtiques per poder formar part del Col·legi Oficial de Psicòlegs (Copsia). I és que segons els estatuts de l’ens, per col·legiar-se cal una Llicenciatura en Psicologia o els estudis equivalents a 300 crèdits. S’ha de tenir en compte que l’any 2009, en el marc del Pla Bolonya, les llicenciatures de 300 crèdits van ser substituïdes per graus de 240 crèdits, de manera que actualment es necessita un complement de 60 crèdits a través d’un màster. Aquest màster ha de ser oficial, és a dir, reconegut pel Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, una tasca gens senzilla, prenent en consideració que «no existeixen màsters oficials –normalment són propis– en especialitzacions com la psicoteràpia, la piscooncologia o els recursos humans», tal com apunten els afectats. Pel que fa al requisit de la llicenciatura, critiquen que s’establís així l’any 2020, quan ja feia més d’una dècada de la seva erradicació, «emparant-se en la possibilitat que li obria un decret emès pel Ministeri d’Educació». «Creiem que ho van fer per no deixar entrar nous col·legiats i tenir més part del pastís per a ells, perquè si no estàs col·legiat no pots exercir», assenyala un perjudicat que tot just s’ha graduat a l’estranger i pretenia obrir la seva consulta al Principat.
«La situació és encara més greu quan t’adones que hi ha figures que es demanden i a l’hora de la veritat no es poden cobrir per aquesta trava», afegeix un company. En una línia similar, les fonts van assegurar que en els últims mesos «diferents professionals que anaven a accedir a vacants tant públiques com privades han quedat fora del concurs en el moment de ser contractats». Així mateix, el col·lectiu retreu que no s’especifiqui que el màster necessari per cobrir els crèdits que manquen del grau siguin de l’àmbit de la psicologia: «Jo puc tenir un Grau en Psicologia i un Màster en Traducció i Interpretació –que és oficial– i col·legiar-me. En canvi, si tinc un Grau en Psicologia i un Màster en Psicoteràpia –que no és oficial–, no», van exemplificar. Per tot plegat, dedueixen que els estatuts del Copsia «no van enfocats a regular que els professionals que atenen persones tinguin una capacitació mínima», sinó que «s’està aplicant la llei de l’embut». «El col·legi de psicòlegs ha de cuidar la professió i no generar lobbies que excloguin els companys», van manifestar. Des del Copsia, la seva presidenta, Sílvia Palau, va replicar, però, que, si bé el col·legi es basa en el marc andorrà de qualificacions, «sí que demanem que els màsters estiguin relacionats amb la psicologia perquè nosaltres vetllem per la població en general i per oferir un servei de qualitat». El més «paradoxal», en paraules dels afectats, és que si s’apliqués aquest criteri establert per la junta anterior, i conservat per l’actual, «la majoria de col·legiats quedarien fora, perquè o no tenen cap màster o no és oficial». «Però això és així a tot arreu, com passa amb qualsevol llei», va respondre Palau, tot afegint que, malgrat que l’entitat «valora cada cas de manera individualitzada, hem de seguir uns estatuts que van ser aprovats per l’assemblea general».
Quant a la situació als països veïns, els afectats van explicar que el Grau en Psicologia és suficient per col·legiar-se i no s’exigeix la seva adhesió per treballar en el sector públic o no terapèutic (pràctica privada). A més, aprofitant l’ocasió van denunciar els honoraris dels professionals del país, «que es pacten des del col·legi i que són d’obligat compliment». En aquest sentit, van fer palès que la mateixa mesura va ser tombada fa uns anys a Catalunya perquè «atemptava contra la llibertat de mercat i no permetia establir lliurement el preu als professionals, fet que podria implicar que alguns d’ells, per raons ètiques, per exemple, es decantessin per abaixar-los». «És una competència no desitjada, malgrat que en darrera instància beneficia el pacient», van lamentar.
Finalment, cal recordar que en els últims mesos el Copsia ha estat treballant amb el Ministeri de Salut els últims serrells per poder formar part de la cartera de serveis de la CASS. Un dels criteris d’inclusió serà que el professional pugui entrar per la via de la formació o per la de l’experiència. En el primer cas, caldrà acreditar un màster específic en l’àmbit clínic amb adults o infants i joves, segons la seva especialització. «Esperem que s’especifiqui que haurà de ser un títol propi, perquè actualment no hi ha màsters oficials en atenció clínica a adults, així que, amb els estatuts actuals, cap psicòleg ho podrà acreditar», van avisar des del grup d’afectats.