Els Sindicats consideren que davant la proposta del Govern d’aprovar els ERTO al país com a mesura per pal·liar la crisi econòmica derivada de la pandèmia de coronavirus, l’administració s’haurà d’endeutar i això comportarà una afectació de l’economia dels ciutadans i ciutadanes del Principat.
En aquest sentit, segons va explicar ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, a EL PERIÒDIC, «aquest endeutament anirà més enllà del Govern i afectarà tot l’estat, i l’estat andorrà som tots». En aquesta línia, el sindicalista va considerar que els països veïns que es prenen de referència, Espanya i França, regulen els ERTO a nivell empresarial amb crèdits al 0% d’interès però a retornar en el temps que necessiti la organització, en canvi, Andorra ofereix crèdits «a fons perdut».
Ubach va remarcar que els sindicats treballen des de fa més de 15 anys perquè el Govern estableixi un atur contributiu i un fons d’empresa. En aquest sentit, va plantejar el fet que «el problema que tenim actualment és que el Govern s’ha de fer càrrec del 60% dels salaris que a Espanya o a França assumeix la Seguretat Social o el fons empresarial». A partir d’aquí, va considerar que «el Govern ha donat totes les ajudes que havia de donar a les empreses, però creiem que es pot ajudar sense fer-ho a fons perdut» perquè, «si aquestes empreses a dia de demà fan fallida, serà l’estat qui haurà de pagar. Això és el que ens preocupa tenint en compte que entre una cosa i l’altra, gairebé ja hi ha 400.000.000 d’euros invertits en la gestió empresarial d’aquests dies, i això normalment és el pressupost de tot l’any de l’Estat». En aquest sentit, també va apuntar que molta gent s’ha adreçat als sindicats davant la posada en marxa d’aquesta mesura i va considerar que «la gent té molts dubtes» i que «no es pot aplicar una legislació a corre cuita si fins ara l’administració no n’ha volgut saber res». Així, va apuntar que «no sabem de manera exacta el que durarà o les conseqüències que pot comportar a nivell de turisme la crisi sanitària de la Covid-19, no sabem si hi haurà rebrots d’aquí poc o d’aquí uns mesos, tot és una incògnita. Però el que tenim clar és que el Govern ho està apostant tot en una carta, i això ens preocupa.
Per altra banda, Ubach va afegir que un dels altres motius pels quals no estan d’acord en l’aplicació de la mesura d’ERTO a Andorra és perquè «al país hi falta comitè d’empresa. A tot arreu és l’empresa que proposa al comitè de poder fer un ERTO i llavors, en negociació amb els sindicats, arriben a establir les bases de la mesura». En aquest sentit, es va referir a empreses espanyoles com Nissan o Seat on s’ha aplicat la mesura mantenint el 90% del sou dels treballadors i ho va comparar amb la proposta d’ERTO a Andorra: «Aquí, en primer lloc no hi ha diàleg amb els treballadors, és l’empresari qui decideix de manera unilateral quan i com vol fer els ERTOS i el treballador té dues opcions: o acceptar el que proposa l’empresari o anar-se’n al carrer».
Finalment, Ubach va reiterar el fet que el Govern té als sindicats «poc presents». En aquest sentit, va explicar que «quan ens reclamen és per explicar-nos les decisions que han pres al Consell General, però mai s’estableix un diàleg constructiu». Va considerar que des de l’administració no se’ls té en compte i va posar com a exemple el fet que, a l’inici de la pandèmia, van enviar una carta al cap de Govern demanant-li que per llei no deixes acomiadar a cap assalariat, però no van rebre resposta. El mateix va passar quan van proposar a l’administració administrar una renta bàsica a les persones que es quedaven sense feina.