Els tests massius que comencen avui i que s’allargaran fins a finals de mes seran el centre d’atenció i marcaran molt probablement un punt d’inflexió en la gestió i en una possible desescalada del confinament pel coronavirus. A partir d’aquest matí, més de 60.000 ciutadans, que han estat citats al llarg dels propers dies en dues rondes amb un interval de dues setmanes, passaran per un dels 11 punts de control habilitats a totes les parròquies per sotmetre’s a les proves de la Covid-19. El Principat ha hagut de crear en poques setmanes un dispositiu fins ara inèdit i que també serà seguit amb lupa internacionalment.
Tot i que les inscripcions representen el voltant del 80% de la població del Principat –també es poden fer la prova els transfronterers i els turistes que no tinguin permís de residència però que es troben al país des de l’inici del confinament–, els tests han estat envoltats de diferents debats i en alguns moments, també de polèmica. Primer, per si caldria estipular-les com a obligatòries, una qüestió que es va analitzar jurídicament per part del Govern però que de moment ha quedat aparcada perquè podria xocar contra la Constitució. I després, per les reticències de l’Executiu a proporcionar els resultats després del primer test i esperar a donar-los fins haver superat la prova definitiva, un fet que va desperatar recels dins de la societat i que va obligar a Salut a rectificar i facilitar els anàlisis abans de la segona cita.
De moment, però, el Govern encara no ha determinat amb claredat de quina manera els tests, que han tingut un cost d’1,6 milions d’euros, influiran en l’escenari del desconfinament. Dependrà en gran part dels resultats, però la previsió és que com a molt el 20% dels ciutadans donin positiu per anticossos, és a dir, que tinguin actualment la malaltia o que l’hagin passat. L’inici dels tests es produeix el dia en què es posa en marxa la fase 2 de desconfinament en l’economia, amb el retorn parcial de la construcció i de professions liberals. L’Executiu també està treballant en sotmetre a un tercer test alguns col·lectius que hagin passat ja la malaltia. En la interpretació dels resultats i a l’hora de decidir possibles noves mesures per al desconfinament, Salut també haurà de comptar amb la variable dels casos indetectables després de veure els primers resultats a cossos especials, que han donat negatiu d’anticossos tot i haver passat la malaltia.
8.000 tests al dia
Per al funcionament del pla s’han mobilitzat al voltant d’un miler de professionals que estaran repartits en totes les onze seus de cribratge instal·lades a les parròquies i que en total englobaran 59 punts de control, altrament coneguts com stop labs. Es preveu que al dia es facin uns 8.000 tests diaris als ciutadans, que podran arribar als laboratoris habilitats temporalment amb cotxe o a peu. «Quan muntes un dispositiu com el de La Vuelta o el de la Copa del Món d’esquí, els teus col·laboradors són els mateixos. La Policia, els Bombers, el SAAS, els serveis de circulació… i aquí hi introduïm una vessant tècnica que és la sanitària, que ha de conèixer al detall tot plegat», explicava el responsable de Protecció Civil, Cristian Pons, que ressaltava la «complexitat» del dispositiu per la «seva finalitat concreta» i «per a un motiu molt concret».
«La logística es multiplica per set o per onze», diu Pons, que també destaca la importància de la implicació dels comuns per precisar i adaptar les necessitats del macrodispositiu segons les característiques de cada parròquia. Mentre els comuns s’encarreguen de la gestió a petita escala, un responsable de la Creu Roja, Protecció Civil, Bombers, Salut i Actua dirigiran a nivell global l’operatiu des d’una sala de comandament instal·lada al Centre de Congressos. «En la mobilització d’una gran cursa, parlem que hi ha entre 2.000 i 5.000 persones amb les quals es treballa amb molta antelació i aquí hem hagut de fer-ho amb deu dies. És un repte i en el dia a dia hem de corregir coses i adaptant la dinàmica a noves casuïstiques», explicava per la seva banda el director d’Actua, Marc Pons.
«Aquí la mobilització no són 5.000 corredors sinó 70.000 habitants», afirmava Pons, apuntant que al voltant d’un 10% dels professionals implicats han donat positiu per coronavirus i, per tant, se’ls ha hagut de reemplaçar, tot i que sense posar en perill els tempos de l’esdeveniment que arrenca avui per a tota la ciutadania. «Comptàvem estar una mica al voltant de la prevalença del 10% d’infectats, però no és un contratemps perquè ho prevèiem. Tot i això, sí que has de trobar personal sanitari que formi part de l’operativa i és una dificultat afegida, però tenim una bossa important i intentarem que no afecti», exposava.