La Setmana Santa que avui comença serà primaveral amb domini del sol i només dos dies de pluja, mentre que el conjunt de la primavera es preveu «càlida» i «seca», segons pronostica el meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional, Guillem Martín.
Així doncs, durant la Setmana Santa hi haurà un «temps primaveral típic de l’època de l’any, propi del mes d’abril, amb una mica de varietat meteorològica, ja que tant farà sol (Diumenge de Rams i a partir de Dijous Sant), com pluja dimarts i dimecres vinent, amb tempestes no gaire fortes i neu a cotes altes», va explicar Martín.
Anant més al detall, durant aquest cap de setmana (el primer de la Setmana Santa) hi haurà un temps molt estable i primaveral amb domini del sol, una situació que s’allargarà fins dilluns vinent, però entre dimarts i dimecres arribarà un front de l’oest que deixarà precipitacions generalitzades, algunes de caràcter tempestuós. En un primer moment la cota de neu se situarà a 2.100 metres i dimecres baixarà a 1.700 o 1.800 metres d’altura. A partir de Dijous Sant, el temps tindrà tendència a estabilitzar-se, tot i que el vent del nord mantindrà nuvolositat al nord del país.
I com afectarà aquest temps a la neu i a les pistes d’esquí? El meteoròleg del Servei Meteorològic Nacional assegura que les estacions podran obrir fins després de Setmana Santa, ja que el mantell nival està garantit amb els gruixos actuals fins ben entrat el mes de maig. Al mateix temps, les temperatures elevades actuals poden provocar un increment de l’activitat d’allaus. Per aquest motiu, Martín demana als excursionistes que prenguin les mesures preventives adequades: optar pel matí i evitar zones assolellades.
Sobre el conjunt de la primavera, es preveu «càlida i seca; malauradament, perquè no anem sobrats d’aigual», lamenta Martín. Pel que fa a temperatura, «portem molts mesos amb una anomalia positiva, que evidencia, un cop més, els efectes del canvi climàtic».
Quant al conjunt de l’hivern, ha estat «molt més càlid del normal» i amb precipitacions diferenciades entre el nord (habituals per l’època) i el sud, amb dèficit. Pel que fa a les nevades, es pot qualificar també de «normal», però la peculiaritat d’aquest hivern ha estat que s’han acumulat grans gruixos en dos episodis, un el desembre i un altre el gener. «En episodis són menys i quant a números els normals per aquesta època».