Search
Close this search box.
Lídia López

Retrobar Europa, una altra vegada

El certificat Covid de la Unió Europea ha permès recuperar la mobilitat continental a l’estiu

Amb l’estabilització general de la pandèmia del coronavirus gràcies a l’efecte de les vacunes –amb el permís de les noves variants més contagioses com la delta–, els ciutadans d’arreu del món es tornen a aventurar a fer turisme més enllà del nacional. A Europa, la creació del certificat Covid ha permès recuperar la mobilitat pel continent als Estats membres de la Unió Europea (UE) i també els països tercers que s’han interessat en el mecanisme, com és el cas d’Andorra. D’aquesta manera, l’estiu d’enguany, els residents que volen viatjar a algun país europeu hauran de comptar amb aquest certificat, que ha esdevingut tan indispensable com el document d’identitat o el passaport. I és que, més enllà que per desplaçar-se, alguns territoris han regulat l’ús d’aquesta eina per accedir a certs establiments, com la restauració, els cinemes o els museus, com és el cas de França.

Hi ha tres vies per aconseguir el certificat. La primera és haver completat la pauta de vacunació i que el personal del centre en faci entrega al mateix moment d’haver rebut la segona dosi. Des de fa uns dies, el document que es facilita ja és el que s’expedeix gràcies a l’acord amb França perquè tingui el format de la UE, però els que completessin la vacunació abans poden demanar el nou model a la mateixa plaça de braus o al seu CAP. Cal tenir en compte, a més, que també es pot obtenir el certificat digital mitjançant la recentment estrenada aplicació AndorraSalut, però abans necessitarem un document de signatura electrònica que es pot obtenir a Tràmits del Govern i d’alguns comuns. D’altra banda, aquest certificat Covid també el podran obtenir les persones que tinguin una prova diagnòstica negativa o que acreditin haver passat la malaltia els darrers sis mesos.

Però, haver fet aquest tràmit no ens eximeix d’estar al dia de les novetats al voltant de la pandèmia, sobretot de les de l’indret que hem escollit. En aquest sentit, cal tenir en compte recursos com el web reopen.europa.eu, també disponible en forma d’aplicació mòbil, que recull les dades d’incidència epidemiològica els darrers 14 dies a tots els països europeus i ho representa en un mapa de colors segons la situació, agrupa les mesures en vigor a cada Estat, i informa de les accions a realitzar pel viatge, podent escollir el país d’origen i el de destinació. Per la seva banda, el Govern també disposa d’un Registre de Viatgers, totalment voluntari i que es pot realitzar a través del web corporatiu del Ministeri d’Afers Exteriors, que permetria l’Administració prestar socors de forma més immediata en cas d’emergència a les persones que són de viatge.

En definitiva, aquesta eina dona als andorrans l’oportunitat de retrobar-se amb les aigües turqueses del mar Adriàtic, l’enrenou de les grans capitals del continent o els paratges verds d’Escandinàvia.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu