Els anys passen, les tradicions es mantenen i els plats continuen esgotant-se. Les escudellades que es van organitzar ahir a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana van tenir un denominador comú: no hi va quedar res. Entre totes tres, es van repartir gairebé 9.000 racions.«El secret de l’escudella d’Escaldes és el temps», va explicar l’escudellaire major de l’associació Amics del Pont dels Escalls, Jacob Sanchez, a l’ANA. Ahir, festivitat de Sant Antoni, els escudellaires van repartir a la plaça dels Dos Valires prop de 3.000 racions d’escudella. Les set olles, una d’elles suplementària per evitar que s’acabés el menjar, van començar a bullir a les tres de la matinada, fent «un bon xup xup com la cuina de tota la vida que ens ha agradat sempre», deia Sanchez.
En la 37a edició de l’escudella de Sant Antoni, la imatge escollida per decorar el plat commemoratiu va ser l’antic edifici de FEDA. «Cada any busquem un edifici emblemàtic de l’Andorra Antiga o un paisatge bonic, com vam fer amb la vall del Madriu», afirmava Sanchez. L’any passat el plat va ser il·lustrat amb la façana de l’edifici de la farmàcia Guerrero.
Andorra la Vella, per la seva banda, va celebrar ahir la 51a edició, en la qual es van repartir unes 4.500 racions. Van ser moltes les persones que es van apropar a la plaça Guillemó a gaudir d’aquest plat tradicional i, de fet, una hora abans que comencés el repartiment de les racions ja hi havia dues cues de persones que s’hi esperaven. La cònsol major, Conxita Marsol, va destacar que «quan no és festiu hi ha més gent» i es reparteixen més àpats. Alhora, va manifestar que estan «molt contents de la gran participació i la gran acollida que té aquesta tradició».
Els escudellaires havien començat a preparar l’escudella ja a les cinc del matí, tot i que dijous ja es van fer els primers preparatius. Aquest any, a més, van poder cuinar amb unes temperatures més altes que l’habitual, tal com comentava també la cònsol major, que va dir que havia estat una escudella «atípica» pel poc fred que feia.
El plat del 2020 va estar dedicat a la Gresca Gegantera, que celebra els 35 anys de la seva fundació. Moments abans que comencés el repartiment, set nous escudellaires que van entrar a formar part de la confraria van rebre les armilles i davantals i les culleres. Són Roser Xandri, Valerie Brocq, Teresa Queralt, Joaquim Tapias, Silvio Llorens, Felipe Cardoso i Josep Antoni Juste.
Finalment, a la Massana es van servir més de 1.300 racions. L’escudellada popular es va convertir en una autèntica festa gastronòmica des que va prendre les regnes un equip de cuiners professionals, encapçalat per Josep Maria Troguet, i un grup de col·laboradors voluntaris.