La cap d’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, va explicar la preocupació del servei que dirigeix respecte de la normalització de la violència de gènere entre els adolescents, en especial pel que fa als mecanismes de control i de maltractament psicològic que es produeixen a través dels mòbils i les xarxes socials. «Nosaltres fem tallers a les escoles des del 2007 […] i fa dos o tres anys que vam començar a veure que, per exemple, quan parlàvem del mite que associa la gelosia a l’amor, ens vam adonar que estava molt instaurat entre els joves i que moltes noies vivien amb naturalesa que les seves parelles miressin els seus telèfons o que els demanessin la contrasenya», va explicar a EL PERIÒDIC Porras. «Aquí ens vam adonar que l’ús dels dispositius mòbils i les xarxes socials podia ser molt perillós si no hi ha una educació específica darrere», va afegir.
Maltractament psicològic
L’experta en Igualtat va incidir en què un dels problemes és que ni els adolescents, ni sovint tampoc els adults, detecten que aquests actes de control per saber amb qui es parla a través de les xarxes socials o la ubicació d’una persona constitueixen per ells mateixos un «maltractament psicològic». «Això ja és violència de gènere i des d’aquest moment ja es tracta d’una relació tòxica que després pot acabar o no en una agressió física», va insistir Porras. «Quan es tracta d’un cop o una agressió física és més fàcil que tots determinem que allò és violència de gènere però el tema de veure la manipulació i el xantatge com a maltractament encara ens costa», va assenyalar la cap d’Igualtat.
Xifra estable
Lluny de l’alarmisme, Porras va opinar que la violència de gènere està, malauradament, arrelada a la societat i que els adolescents s’eduquen en ella, de manera que «les xarxes socials no l’augmenten, sinó que la fan més visible i evident». Aquesta situació té un doble fil, ja que, en ser més evident, també permet tractar-la. Preguntada per si fenòmens com el del reggaeton potencien les relacions tòxiques entre els adolescents, Porras va opinar que tot i que sí que ho fan, sempre han existit cançons «irrespectuoses vers la dona», de les quals els joves van interioritzant tractaments, segons ella.
Solucions
Porras confia que les generacions que estan creixent actualment contribueixin a una societat igualitària. Per això, va considerar que cal «parlar molt amb els adolescents i joves de què és una relació sana perquè no es parla suficient de tot el tema del respecte i s’ha de visibilitzar el que és violència i el que no».
25 de novembre
Precisament els joves, però no només, seran el target principal d’una de les campanyes de conscienciació sobre la violència de gènere que l’Àrea d’Igualtat presentarà aquest dimecres, amb motiu de la celebració, el diumenge 25, del Dia Internacional de l’Eliminació de la violència vers la Dona. «Es projectaran cinc càpsules de vídeo que visibilitzen situacions que actualment ens estem trobant molt entre els joves i hi haurà una psicòloga, experta en violència de gènere, que les explicarà i les relacionarà molt amb les noves tecnologies», va explicar Porras, qui va incidir en la importància «d’identificar» la violència i «si estan o no en una relació sana». Des de l’Àrea esperen que alguns dels joves s’hi vegin reflectits i posin fre a aquestes actituds, tant per part dels nois com de les noies.
L’acte tindrà lloc a les 19.00 hores a la sala del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany i és obert a tota la ciutadania. Hi col·laborarà també Andorra Telecom per explicar com evitar casos de vulnerabilitat a les xarxes que poden acabar convertint-se en violència de qualsevol mena.
Bona acollida de les polseres
Les polseres de conscienciació sobre la violència de gènere fetes en col·laboració entre el ministeri d’Afers Socials i el MoraBanc van tenir molt bona acollida durant el partit entre els andorrans i l’Unicaja celebrar el dissabte. De fet, se’n van vendre al voltant de 400, per sobre de les expectatives dels organitzadors, segons van informar des del lloc de venda a EL PERIÒDIC. Aquesta va ser la primera ocasió per adquirir les polseres liles que contenen el missatge: «T’hi apuntes? #MaiPor25N», després que fossin presentades el passat dimarts.
De la seva banda, la cap de l’Àrea d’Igualtat, Mireia Porras, va explicar que tot i haver vist algunes manifestacions contràries a les xarxes socials que van titllar la campanya de «cínica», la iniciativa compta amb el suport de diferents col·lectius feministes del país que van ser informats amb anterioritat sobre la polsera i des dels quals no han rebut cap mena de queixa al respecte. «Crec que hi ha hagut confusió […], volíem seguir amb la campanya de l’any passat i una polsera ens va semblar que era més portable», va dir Porras.