Prop de mig miler de residents espanyols ja han efectuat el seu vot de cara a les eleccions del pròxim 26 de juny mitjançant el correu electrònic. El consolat del país veí del sud va activar el servei online el dimecres de la setmana passada i després de tres dies de poc moviment, el dissabte passat es van realitzar 130 votacions i ahir, a la vora de les 60.
L’altra opció és la de fer-ho in situ, a l’Ambaixada espanyola, en uns horaris que ja estan definits i en els quals també s’inclourà el cap de setmana: el dimecres 22, el dijous 23 i el divendres 24 de nou del matí a vuit del vespre; el dissabte 25 de 9 del matí a cinc de la tarda; i el diumenge 26 de nou del matí a la una del migdia.
S’apropa la data i el moviment de la colònia espanyola al Principat va in crescendo, fins el punt que es preveu superar el número de votants als comicis del 20 de desembre de l’any passat, els quals han derivat en un nou pas per les urnes per la falta de consens dels partits polítics. «Fa sis mesos van efectuar el seu vot prop de 2.000 persones . Creiem fermament que el pròxim 26 de juny aquesta xifra se superarà», va assegurar ahir a aquest rotatiu la cancellera del Consolat espanyol, Ester Estepa. Un miler per e-mail i l’altre miler a la seu física.
MÉS INTERÈS PER VOTAR / Perquè des de l’ambaixada han detectat, a través de les trucades telefòniques, que la gent té més interès en votar. Un motiu afegit que reforça la previsió de l’augment en el número de votants; «Hi ha molta demanda de residents que ens truquen per comprovar que les seves dades són correctes, alguns per saber si estan inscrits i saber si poden exercir el seu dret a vot des d’Andorra. Es tracta de persones que abans no votaven i ara sí que en volen”, va argumentar Estepa. La pregunta top és demanar la sol·licitut de vot, que des de l’ambaixada envien per fax, com també la de saber si estan registrats al cens.
Entre aquestes trucades moltes són de gent que té dubtes sobre què ha de fer, tot i que els anteriors comicis estan encara recents. A Espanya tan sols cal com a procediment portar el DNI. La cancellera de l’Ambaixada espanyola va admetre que «ens agradaria que per als que viuen fora fos igual de senzill». Al Principat, per contra, el mètode és més complex; cal com a primer pas sol·licitar el vot, esperar a que t’enviïn la documentació de tot el que has d’aportar tu com a votant estranger i enviar tota la paperassa, ja sigui el DNI, el carnet de residència, el foc i lloc, els punts de la CASS… «És un procediment enrevessat, no ens estranya que la gent tingui dubtes», va apuntar Estepa. Amb tot, qui ho hagi fet una primera vegada no ho ha de tornar a repetir en futurs comicis si és que no té cap dada errònia, com pot ser la d’un canvi d’adreça.
22.000 AMB DRET A LES URNES / L’ambaixada espanyola té registrats a Andorra 25.450 residents, dels quals pocs més de 22.000 tenen dret a vot i la resta són menors d’edat. Així doncs, el percentatge de gent que té dret a les urnes al desembre no arribava al 10%, xifra que s’espera superar el 26-J.