Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Memolimpíada Interparroquial

Una seixantena de padrins i padrines han participat en la 3a edició de les jornades

La ment humana és un estri que cal cultivar des de ven petits, com a tal, des de les escoles i les llars d’infants, s’intenta treballar aquests aspectes amb tasques o activitats didàctiques que desenvolupin i alimentin des d’un inici la ment. Aquest cultiu però no s’ha de descuidar un cop s’adquireixi l’avançada edat. I dins d’aquest marc, el Principat proposa diverses jornades dirigides als més ancians. Amb aquestes, s’intenta cohesionar la gent gran i permetre així que tinguin major veu i protagonisme en el dia a dia. Entre aquestes, destaca la ‘Memolimpíada Interparroquial’, que ahir va celebrar la seva tercera edició. On una seixantena de padrins i padrines procedents de les cases pairals de totes les parròquies –excepte d’Encamp– i dels diferents centres sociosanitaris com el Cedre i Clara Rabassa es van trobar dimarts al Centre Cultural deSant Julià. 
 
L’esdeveniment, sobretot pretenia exercitar la memòria de la gent gran tot fent-los fer diferents exercicis. A banda, també van poder gaudir d’una obra de teatre i d’una visita al Museu del Tabac. Els padrins i padrines participants es van dividir en tres grups i van realitzat diferents tallers. Tal com va explicar la responsable de la Llar de Lòria, Núria Blanco, al matí es van fer les proves individuals, en què s’exercitava la lògica matemàtica, la memòria visual i la memòria auditiva. En aquest darrer cas, per exemple, «els posem una cançó i han de recordar el que han escoltat i omplir les paraules que falten al text que els donem», va detallar Blanco.
Posteriorment, es va dur a terme una prova interparroquial, en què els padrins i padrines de diferents parròquies es van barrejar entre si. En aquesta segona prova es va dur a terme una activitat de xifres i lletres, on els participants van poder formar paraules llargues i operacions matemàtiques.
 
Finalment, a la tarda, es van tornar a ajuntar els membres per casa pairal o residència per presenciar una obra de teatre del grup de la Llar de Lòria. Posteriorment es va omplir un qüestionari sobre el que es va entendre de la representació.
A banda d’aquestes activitats, la jornada també va comptar amb moments de més distensió, com un dinar de germanor a la Llar de Lòria o una visita a l’exposició de Pilarín Bayés que es podia veure aquests dies al Museu del Tabac. Aquest any però, no es van donar premis als millors de cada prova, per tal de «no fer-ho tan competitiu», sinó que es va entregar un guardó commemoratiu a cada participant.
Blanco va remarcar que, a banda de fer que «exercitin la memòria», l’altre gran objectiu de la jornada era que els padrins i padrines «gaudeixin d’activitats diferents de les que solen fer a les cases pairals o residències, com ara ballar o cantar». L’acceptació de la jornada, segons Blanco, és cada cop millor i «cada any anem a més, ja que hi ha més participants».
 
Per la seva banda, els padrins es van mostrat molt satisfets de poder-se trobar tots i fer exercicis d’aquest tipus. La Maria Albácar, una usuària de la residència El Cedre, va assegurar que era el primer cop que assistia a les Olimpíades de la Memòria, tot i deixar clar que a la residència acostuma a assistir a totes les activitats que hi fan relacionades amb la memòria. Albácar ho té clar, l’objectiu primordial és: «conservar el que tinc i mantenir el cap clar».
La Maria Dolors Pla, una altra usuària de la Llar de Lòria, va participar en l’activitat per segon any consecutiu i va constatar que aquest any les proves «són molt més senzilles que les de l’any passat». De moment, va explicar, «hem hagut de recordar els personatges que ens apareixien a la pantalla i fer una audició per després omplir els buits amb les paraules que hi faltaven, i de moment això ha anat bé». 
Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu