El centre residencial per a gent gran Salita de SARquavitae va organitzar ahir unes jornades destinades a debatre sobres aspectes a voltant de l’ètica i els drets en l’atenció a persones vulnerables, de més de 65 anys. Les ponències van ser inaugurades pel ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany i el director del centre, Ermest Sáiz qui, al tancament del dia, va valorar amb satisfacció l’acollida que havien tingut les ponències.
La primera conferència, sota el títol de Garantint els drets de les persones grans, va recollir el neguit del Raonador del Ciutadà, Josep Rodríguez, al voltant dels casos de persones que, malgrat tenir la intenció de ser ingressats no s’ho poden permetre per raons econòmiques. «El que cobren de vellesa és ben poc, i malgrat els esforços del ministeri, els recursos són els que són», va lamentar Rodríguez.
La segona taula rodona va tenir la presència de la Secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll que va posar l’accent en la importància de l’ètica en les atencions a persones vulnerables, en els prejudicis i els estereotips que s’acostumen a introduir sobre la gent gran que «els acaba condicionant la vida» i va remarcar que «envelliment i vulnerabilitat no sempre es presenten de forma associada». Fenoll va exposar els principals aspectes que abraça la bioètica, d’una importància cabdal en la temàtica d’aquestes jornades: l’autonomia –la capacitat de decisió lliure i no coaccionada del pacient–, el de beneficiència i el de la justícia, que obliga als professionals a repartir els recursos de manera equitativa i sense perjudicar als usuaris.
La darrera ponència va girar al voltant dels principals dilemes i de l’ètica en la praxis diària. La doctora Mercè Avellanet, cap de Servei de Rehabilitació del SAAS va exposar que l’ètica creu que l’obligació és buscar el major benefici pel pacient i que «el dilema ètic es presenta quan els principis bàsics no encaixen».
Avellanet va exemplificar les seves explicacions amb un estudi del 2010 on 70 infermers, 70 metges del SAAS i 20 estudiants responien a 22 qüestions al voltant de l’anàlisi de la formació bioètica dels professionals sanitaris. L’aspecte més rellevant és que aquesta formació l’han rebut el 100% dels estudiants, el 62% de la infermeria i només el 46% dels metges consultats. La cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, va cloure la jornada.