La delimitació de la frontera hispanoandorrana al Planell de la Tosa es troba actualment en una fase d’estudis tècnics que es preveu que duri entre un any i mig i dos anys, segons va assegurar l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, ahir en unes declaracions als mitjans durant la recepció en motiu del Dia de la hispanitat. Ros també va indicar que fa uns dies va dur a terme una reunió amb els quatre tècnics de la part espanyola que estan realitzant els treballs de camp sobre els límits fronterers i, en aquest sentit, va explicar que «crec que han progressat bastant, però és una feina lenta, i ja vaig dir en el seu moment que l’escala és d’anys i no de mesos». Pel que fa al següent pas, s’espera que al mes de novembre els tècnics en cartografia, juristes i responsables públics espanyols es trobin amb els andorrans, els quals també estan realitzant el seu estudi corresponent, amb l’objectiu de posar valoracions en comú. «Hi haurà temes estrictament tècnics en els quals segur que es poden posar d’acord», va remarcar l’ambaixador, que alhora va informar que algunes qüestions segurament s’hauran d’elevar a la comissió mixta que presideixen ambdós països, que ha acordat reunir-se cada sis mesos i , en aquesta línia, la pròxima cita s’ha de programar abans d’acabar el 2022.
D’altra banda, i quant als treballadors de l’ambaixada espanyola que van protagonitzar fa uns mesos queixes perquè no se’ls apuja el sou des del 2008, Ros va asserir que des del Ministeri d’Exteriors del país veí del sud s’està estudiant aquesta situació, tot valorant que «reivindicar-se forma part dels treballadors, i òbviament no tinc cap més opinió que reconèixer el dret a aquesta reivindicació laboral».
Amb relació al requisit d’Espanya de crear un subsidi d’atur com a condició favorable per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, l’ambaixador espanyol va avançar que és un tema que s’està treballant en les negociacions, ja que actualment s’estan abordant la lliure circulació de persones, els drets laborals i la seguretat social. Tanmateix, va indicar que, en tot cas, no s’ha de parlar de treballadors espanyols sinó de comunitaris, perquè «en el marc europeu, els drets de tots els ciutadans són iguals independentment del país». A més, Ros va assegurar que Espanya dona suport a Andorra en el procés de negociació amb la Unió Europea. «Veiem especialment bé que l’objectiu d’Andorra sigui assolir el final d’aquesta negociació amb la presidència espanyola al Consell de la UE», va assenyalar. Tot i així, va reconèixer que la decisió definitiva la prendran els andorrans i andorranes en un procés de referèndum, «però seria bo que es produís i, per tant, tenen tot el suport d’Espanya en la tasca de negociació», va exposar.
Finalment, i sobre la relació que hi ha entre ambdós territoris, l’ambaixador espanyol va explicar que, ara per ara, és «excel·lent» i que és un molt bon moment de cooperació bilateral en tots els àmbits, sigui l’educatiu, el sanitari o el cultural, entre altres.