Obren el 100% dels comerços del Pas, però no tots els restaurants s’han pogut adaptar a la normativa
Des que Espanya i França tanquessin les seves fronteres, i en conseqüència es prohibís temporalment l’accés de visitants al Principat, les vendes de tabac han caigut més d’un 90%. Així ho va informar a EL PERIÒDIC el president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo, tot assegurant que els beneficis que aporta el consumidor local són «pràcticament nuls». Calvo, qui també és el president del Grup Sant Eloi, va preveure que «aquells que tenim gasolineres o hem mantingut punts de venda oberts sobreviurem», però «els que tenen establiments especialitzats, lamentablement, aniran a la ruïna». La situació posa en evidència, una vegada més, la gran dependència que el sector del tabac té del turisme. Per aquest motiu, fa mesos que l’UCAT –que compta amb un centenar de negocis al detall inscrits dels 150 que hi ha arreu del país– treballa en alternatives que ajudin a evolucionar el mercat.
Així, abans de l’emergència sanitària, els tabaquers andorrans encaraven el futur amb pessimisme conscients que la batalla més important encara està per lliurar: les campanyes publicitàries contra el consum de cigarretes arran de l’acord que el Govern va signar amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «La deriva immediata de tot plegat, que afectarà directament el comerç, és el desplegament normatiu que hi haurà al voltant del conveni marc de l’OMS. Sobre aquest punt volem parlar amb el Govern per tenir informació addicional», va reconèixer Calvo. I va afegir: «És evident que avui dia tothom sap que fumar és dolent i, tot i això, es continua fumant. Però també és evident que les pròximes campanyes de salut desprestigiaran encara més el sector». En aquest sentit, cal recordar que Calvo tenia previst reunir-se amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per «intentar enfocar la situació de la millor manera possible»; una trobada que amb l’arribada de la Covid-19 no es va arribar celebrar i que «ara mateix, entenem que no és una prioritat».
Remuntada i seguretat
Amb tot, Calvo es va mostrar convençut que la reobertura a partir d’avui de la frontera francoandorrana ajudarà a remuntar el negoci en general i, especialment, al Pas de la Casa.
D’aquesta manera, els comerciants de la localitat encampadana estan «desitjant» donar la benvinguda als visitants. El president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrier, va avançar aquest cap de setmana que tots els comerços estaran al 100%, mentre que alguns bars i restaurants encara no s’han pogut adaptar a la nova normativa i hauran d’esperar. «Tenim moltes ganes. Necessitem que la vida torni al Pas… És impossible saber la xifra exacta de pèrdues econòmiques pel coronavirus, però és molt, molt gran. En sortim d’una i caiem en una altra…», va lamentar Carrier en referència explícita al tancament de la carretera RN22 a causa d’una esllavissada el maig de l’any passat. Amb l’objectiu de reactivar l’economia al poble, Carrier també va recordar que tant el comú com el Govern, treballen ja en una campanya de publicitat especial.
D’altra banda, el president de l’Associació de Veïns i Comerciants del Pas de la Casa, Òscar Ramón, va admetre una barreja de «por» i «ganes» davant la incertesa del què passarà avui. Malgrat les diverses especulacions, el cert és que «no sabem què passarà», però «estem preparats per atendre tothom amb les màximes garanties». Així, totes les botigues disposaran de gel hidroalcòholic, l’aforament serà d’un terç de l’habitual i serà obligatori l’ús de mascareta. «També demanem pagar amb targeta sempre que es pugui», va puntualitzar Ramón.