El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir en una entrevista al programa de televió La Rèplica que les altres 1.000 dosis de vacunes que estaven pendents de traslladar-se a Andorra des d’Espanya ja estan al país i, a més, va posar en relleu que de les 1.000 dosis se’n podran fer 1.200 ja que va destacar que «si s’utilitza una xeringa adequada, en la qual no hi ha espai mort, cada vial dona per a sis dosis» en lloc de les cinc. «A partir d’ara tots els vials seran per a sis persones», va concretar. El ministre va recordar que l’arribada de vacunes «no serà massiva» i que les que han arribat ara serveixen per vacunar les persones «més fràgils» i les que estan més exposades.
Així, va destacar que alguns membres dels cossos especials que estan més en contacte amb les persones fràgils també han començat a ser vacunats, afegint-se d’aquesta manera al personal sanitari i als residents dels centres sociosanitaris. Va assenyalar que aquesta primera fase de vacunació durarà entre 10 i 14 dies i que no s’aturarà la vacunació ni els caps de setmana i que a mesura que vagin arribant més vacunes es farà una segona fase. També va comentar que la població general s’anirà vacunant per franges d’edat i fragilitat en tres centres que s’hauran de determinar i que no seran en modalitat StopLab per les condicions que requereix aquesta vacuna.
Actualització sanitària
D’altra banda, en les darreres 24 hores s’ha produït una nova defunció que situa la xifra total de decessos per la Covid-19 al país en 93. Salut va informar que es tractava d’una persona resident a Sant Vicenç d’Enclar que es trobava ingressa a l’UCI. A més, des d’aquest dimecres s’han notificat 71 nous positius que eleven els casos totals a 9.379. En aquests moments, encara resten 812 persones amb la malaltia i 8.474 pacients ja l’han superat.
A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 33 persones ingressades, 23 de les quals es troben a planta i 10 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), totes elles requereixen ventilació mecànica. Pel que fa a la planta Covid-19 habilitada al centre sociosanitari del Cedre hi ha 17 ingressats, 5 dels quals procedeixen de Salita, 7 de Sant Vicenç d’Enclar, un de la residència Albó i 4 d’Urgències de l’hospital. D’altra banda, quant a la població escolar, 48 aules estan sota vigilància activa –8 total i 40 parcial– i 38 més en vigilància passiva.
Des de l’Executiu també van recordar que durant aquest dimecres passat es van subministrar un total de 200 vacunes. Més concretament, es van vaccinar 26 residents i 34 professionals del centre sociosanitari el Cedre, 49 residents i 35 professionals de Clara Rabassa i 56 professionals de la salut de diversos àmbits.
El Govern es defensa
En un altre ordre de coss, i després de la polseguera que està aixecant la revenda de vacunes a Andorra de l’estat espanyol, el Govern va emetre ahir un comunicat on recorda que el procés d’aprovisionament dels vaccins que ha seguit el Principat s’està duent a terme, d’una banda, mitjançant el projecte Covax, i de l’altra, a través dels acords bilaterals internacionals. És en aquest marc que Andorra ha arribat a una entesa amb Espanya i França «com a única via possible actualment per poder aprovisionar-se de la vacuna», ja que de moment no s’ha pogut negociar de manera directa amb les farmacèutiques. En aquests acords es deixa palès que no es generarà un lucre econòmic per cap de les dues parts, i que es tracta d’un acte de «solidaritat» dels països de l’entorn. Precisament, durant les darreres hores d’aquest dijous el país ha rebut les 1.000 dosis restants de la primera remesa.
A més, des del Govern es recorda que l’entesa bilateral amb Espanya i França també forma part de les bones relacions transfrontereres que té Andorra amb els països veïns. Així, és gràcies a aquest enteniment que el Principat s’ha convertit «en un pol dinamitzador econòmic i social del Pirineu oriental». Bona prova d’aquest fet són les prestacions sanitàries constants que ha proporcionat Andorra durant la situació actual de pandèmia, i també amb anterioritat des de fa molts anys. Durant la segona onada de la Covid-19, Andorra ha fet més de 3.800 proves TMA als residents de l’Alt Urgell i, a més, els treballadors transfronterers han tingut accés gratuït a aquestes proves.