«Estem preocupats per la variant òmicron, nosaltres i tota Europa». Així es va manifestar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, al voltant de la variant òmicron del coronavirus. D’aquesta manera, malgrat que el Principat encara no ha detectat oficialment la presència d’aquesta forma de la malaltia, Benazet està convençut que és qüestió de dies que sigui notificada i, tenint en compte la seva major infectivitat, el Govern vol potenciar la vacunació de la població, tenint en compte que «la vacuna és una eina necessària per fer front a la covid». Per aquest motiu, i per tal d’assolir que la majoria de població adulta compti amb les tres dosis, el Ministeri de Salut ha modificat les pautes per a la seva inoculació, i en lloc de deixar un any de marge per aquelles persones vacunades i que han patit la malaltia, passarà a citar-les al cap de tres mesos.
De fet, l’objectiu de l’Executiu és haver ofert la tercera dosi a totes les persones que ja tenen les dues anteriors a mitjans de gener: «Ens interessa que la màxima proporció de la població tingui la tercera dosi», va reconèixer. De fet, les darreres jornades s’està duent a terme una important embranzida en l’administració d’aquests vaccins, i ja s’acumulaven 12.086 terceres dosis inoculades d’un total de 124.067 vacunes al llarg de tota la campanya. Un acte, el de la vaccinació, que el ministre va reiterar que és indispensable per a frenar la pressió sobre el sistema sanitari, i especialment l’UCI. En aquest sentit, Benazet va exposar que a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi havia 31 persones ingressades, de les quals 15 a planta i 16 a l’UCI. I aquesta situació delicada, afegida a «l’amenaça» de la nova variant, havia portat al centre sanitari a prendre unes mesures de contingència cautelars de cara a un possible increment de la incidència, i que el ministre va avançar que detallaria en la pròxima compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat.
Pel que fa a la resta de dades de l’actualització sanitària, Benazet va lamentar la defunció d’un home de 77 anys que estava ingressat a l’UCI, que situava els decessos en 135. D’altra banda, les darreres 24 hores s’havien confirmat 166 positius més, que elevaven el total d’infectats a Andorra a 20.715, mentre que el nombre d’actius va «disminuir discretament» fins als 2.082. I les altes van arribar a les 18.498.
Sobre la població escolar, hi havia 124 aules en vigilància activa –90 total i 34 parcial– i 40 en passiva. De fet, al voltant dels centres educatius, el ministre de Salut va explicar que la setmana vinent, es realitzarà només un cribratge a la primera ensenyança i es donarà llibertat als pares que així ho desitgin a no portar els fills a classe –rebran igualment una trucada dels centres–, tenint en compte l’inici de les vacances nadalenques. Sigui com sigui, Benazet va recomanar «fermament» que tots aquells nens i nenes que participin d’activitats extraescolars durant les vacances, que «segueixin la dinàmica escolar» i que es facin el doble test TRA setmanal.
10 persones a les trobades
De cara a les festes nadalenques, el ministre de Salut va avançar les pautes que des del Ministeri de Salut proposaran a la ciutadania, i que a grans trets, inclouen un reforç i especial cura de les mesures de seguretat vigents i un màxim de 10 persones en les reunions en domicilis particulars. Així mateix, el Govern repetirà la iniciativa del 2020 i facilitarà als residents de més de sis anys dos tests TRA, que repartiran directament els comuns. Als restaurants, el màxim de comensals per taula serà de sis persones –10 a l’exterior– i tancament a les 01.00 hores. No obstant això, l’Executiu ha previst fer una petita excepció a la nit de Cap d’Any, i permetrà als establiments de restauració tancar a les 03.00 hores i agrupar fins a 10 persones per taula, sempre que els majors de sis anys presentin el resultat certificat d’un test d’antígens negatiu realitzat en menys de 12 hores.
El titular de Salut també va fer referència a l’oci nocturn, i va anunciar que es debatrà amb els representants del sector la possibilitat de treballar la nit de Cap d’Any pel fet que, donades les circumstàncies epidemiològiques, aquesta activitat haurà de romandre tancada. «Estem oberts a fer un protocol específic per Cap d’Any», va puntualitzar Benazet, que va detallar que aquestes mesures anirien encaminades a trobar un format que «asseguri que les persones no es barregin», fent referència a un possible servei a taula. «En el moment actual, no podem pensar en un oci nocturn com el teníem», va sentenciar el ministre.
Cal tenir en compte que, tal com va reconèixer el titular de Salut, «tothom busca la fórmula per poder tenir el màxim d’activitat oberta i, alhora, contenir la pandèmia», a la vegada que va manifestar que «segons com apreti la variant òmicron, haurem de prendre decisions». D’aquesta manera, Benazet va avançar que «ens hem de preparar per a la nova variant», i per a les persones més dubtoses sobre la vacunació i davant la nova manifestació contra les mesures convocada per avui, el ministre va reclamar que «no cal anar a mirar documents científics d’uns i altres: mirem el que tenim a casa».