El Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona), amb seu a la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, es va procedir ahir a instruir diligències per a la recerca de dues persones com a presumptes autores d’un delicte d’abandonament animal.
Els fets es remunten al 23 d’agost. Gràcies a la col·laboració ciutadana, la Guàrdia Civil de Lleida, a través d’agents del Seprona i amb el suport d’una altra unitat de la mateixa comandància, es van desplaçar fins al municipi d’Estamariu (Alt Urgell), amb l’objectiu de comprovar les condicions higienicosanitàries, pel que sembla deficients, d’uns animals albergats en una parcel·la, segons va informar ahir la Guàrdia Civil en un comunicat.
Després de realitzar gestions prèvies per a identificar els dos propietaris, es va dur a terme la inspecció en les instal·lacions de la finca, on convivien 18 animals de l’espècie ovina, 11 de l’espècie caprina, sis equins i tres gossos en condicions inadequades des del punt de vista higienicosanitari i de benestar animal. En aquest moment, cap dels animals tenia menjar en els abeuradors per a cobrir les seves necessitats, ni tampoc hi havia provisió d’aliments emmagatzemats.
Els responsables mantenien l’explotació ramadera de manera clandestina, ja que no estava inscrita en el Registre d’explotacions ramaderes, no disposaven d’autorització per a l’inici de l’activitat i mancaven de l’autorització ambiental ramadera.
Davant el mal aspecte físic d’alguns animals, els agents van sol·licitar la presència immediata d’un veterinari oficial de l’Oficina Comarcal de l’Alt Urgell, dependent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, per a avaluar l’estat sanitari dels animals.
Durant la inspecció, la Guàrdia Civil va constatar que cap dels equins posseïa document d’identificació i tres d’ells no disposaven de sistema d’identificació mitjançant transponedor.
Els equins deambulaven per la finca visiblement desnodrits, trobant-se amb pitjor estat de salut una egua adulta, la qual patia lesions aparents i caquèxia extrema.
Els tres gossos malvivien lligats amb cadenes, no figuraven inscrits en el Registre general d’animals de companyia ni disposaven d’identificació amb microxip, estant extremadament prims i infectats per paràsits, fins i tot amb dificultats de mobilitat per la falta de força i energia.
L’abandó es va evidenciar perquè els responsables no subministraven els nutrients precisos i ometien l’atenció veterinària necessària per a garantir la salut dels animals, els quals mancaven de documentació sanitària, vacunes i tractament de desparasitació.
Així mateix, a l’interior d’una de les naus de l’explotació el Seprona va trobar les restes cadavèriques de, almenys, tres animals de l’espècie ovina en avançat estat de descomposició, els responsables de la qual van manifestar desconèixer la seva existència.
A conseqüència dels fets, els agents van decidir immobilitzar els animals a la mateixa finca, amb el requeriment de ser atesos per un veterinari especialista per a proporcionar-los un tractament clínic d’urgència.
Les diligències instruïdes per un presumpte delicte d’abandó animal han estat remeses al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de la Seu d’Urgell, tramitant igualment els agents del Seprona vuit infraccions administratives que han estat posades en coneixement de l’autoritat competent.