La partida d’escacs no ha fet més que començar i ahir es va posar totes les peces al taulell. Els sindicats, representats per Gabriel Ubach –president de l’Unió Sindical d’Andorra (USdA)– i Guillem Fornieles i Joseba Imanol del Sindica Andorrà de Treballadors (SAT), van mantenir una trobada a l’edifici administratiu amb l’Executiu, representat pel cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Finances, Jordi Cinca i la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer.
Ubach va afirmar que els sindicats presentaran «en breu» una proposta alternativa al Govern per tal que els treballadors no hagin d’assumir la meitat de l’augment de cotització de la CASS. D’aquesta manera, el representants sindicals van tornar a mostrar públicament el seu desacord en la repartició i treballen per convèncer al Govern, que es manté ferm en la seva mesura d’augmentar les cotitzacions un 2% i que l’assumiran a parts iguals l’empresari i el treballadors. Els treballadors, però, van indicar que «el més lògic» és que l’empresari assumeixi l’1,5% de la pujada i el treballador el 0,5% restant, no han volgut donar la xifra per tancada, i van insistir en que «quant abans millor» presentaran al Govern la seva proposta alternativa, un cop rebin totes les dades necessàries.
En aquest sentit, Cinca va apuntar que recollia el guant dels sindicats i que «ho estudiarem i ho valorarem», tot i deixar clar que aquest repartiment permet mantenir un «nivell de diferència entre l’aportació del treballador i la del patró molt gran»
Un estudi sobre el cost de la vida/ Un altre dels aspectes que es van posar sobre la taula va ser la voluntat del Govern d’augmentar un 1,5% el salari mínim de cara al 2016. Ubach va destacat que «cal anar més enllà», i va demanar a l’Executiu que elabori un estudi sobre el cost de la vida a Andorra, per tal de determinar quin hauria de ser aquest salari mínim. Ubach va reconèixer que «la ministra Rosa Ferrer ha recollit la proposta i, a més, ens ha comentat que és un estudi que ja tenen en curs».
Cinca va explicar que «algunes de les preguntes que ells ens plantegen ja queden respostes a la Llei de serveis socials i sociosanitaris». El ministre de Finances va exposar la voluntat del Govern de difondre’n els continguts entre els representants dels treballadors, per tal que coneguin aquesta llei amb més detall. Per part seva, un altre dels representants, Guillem Fornieles, va assegurar, en el tema de la reforma del codi de relacions laborals que «demanem una negociació social i uns acords tutelats i signats pel Govern».
A més, Fornieles va fer una referència històrica per exemplificar el seu argument –el despotisme il·lustrat del segle XVIII– i va afegir que «qualsevol reforma que es pugui fer i que afecti als assalariats, es fa amb un consens amb la patronal, un conveni col·lectiu. El que no està bé és que ens diguin que donem la nostra opinió i que ells decidiran, això són mecanismes feudals de l’època. És allò que deien tot pel poble però sense el poble».
En relació al fet que el Govern els hagi convocat «per primera vegada en molts anys» és pels representants sindicals «un fet positiu, perquè hi ha hagut un acostament». Tot i això, Ubach va lamentat «les formes», ja que «abans haurien d’haver fet una reunió on ens haurien d’haver presentat els números que ens han ensenyant avui, i permetre que nosaltres hi aportéssim el nostre granet de sorra». En aquest sentit, Ubach va assegurar que «ens han dit que miraran que això no es repeteixi, un fet que és una declaració d’intencions bastant important per nosaltres».