Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els psicòlegs entraran dins la nova cartera de serveis de la CASS

Marfany anuncia que els tractaments amb «poca evidència científica» no estaran finançats / L’Executiu aposta pel metge de capçalera i penalitzarà els pacients que triïn la lliure elecció

El 75% del cost de la visita al psicòleg serà reemborsada per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) amb el nou sistema sanitari. Aquesta és una de les novetats que va anunciar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per explicar les línies de la reforma sanitària. El ministre farà arribar un esborrany amb els principis d’actuació als diferents grups parlamentaris al llarg d’aquesta setmana perquè el puguin estudiar i decidir si se sumen o no al pacte d’Estat per la reforma. 
 
Segons el ministre, «hi ha sensibilitat» perquè la nova cartera de serveis públics inclogui també el col·lectiu de psicòlegs perquè «les malalties psiquiàtriques estan creixent». Amb tot, Marfany va apuntar que serà un accés «condicionat, sota normes de control» que encara estan per definir. «El que pugui ajudar a dur a terme medicines preventives entrarà dins la carta de serveis», va aclarir. En aquest sentit, va especificar que també s’apostarà per dur a terme polítiques de salut per la prevenció d’addiccions al tabac, a les drogues i a l’alcohol, entre d’altres. 
 
Per contra, el titular de Salut va informar que aquells serveis i prestacions «de confort i amb poca evidència científica» deixaran d’estar coberts per la CASS. Tot i no detallar quins seran els serveis que no seran finançats, Marfany va assegurar que «en cap cas es pot entendre com a  retallades». 
 
La lliure elecció serà penalitzada/ Durant la seva compareixença, el responsable del Ministeri de Salut va exposar les dues possibles vies que planteja la reforma per accedir al sistema: la via d’accés integrada mitjançant un metge de capçalera i l’actual, la via de lliure elecció, que serà, però, penalitzada amb menys reemborsament per part de la CASS. 
 
La primera, i per la qual apostarà l’Executiu, introduirà la figura, ja comentada en diverses ocasions, del metge de capçalera. El pacient podrà escollir el professional de referència que vulgui i després serà aquest el que, en cas de ser necessari, derivarà el malalt a un especialista. D’aquesta manera es pretén evitar duplicitats i controlar el procés de segones opinions, així com la derivació a professionals de fora d’Andorra que es farà seguint els canals preestablerts amb institucions amb conveni. «Cal agafar confiança amb el nou sistema amb més evidència científica que l’actual, però és un procés», va opinar Marfany.
 
El ministre també va puntualitzar que hi haurà sectors com l’oftalmologia o l’obstetrícia que no requeriran de la figura del metge de família i que per tant, s’hi podrà accedir de forma directa. 
 
En resposta a una pregunta de la consellera general demòcrata, Meritxell Mateu, sobre com s’evitarà que «s’organitzin cartels entre amics» del sector, Álvarez Marfany va reconèixer que «és un mal que cal combatre perquè va en contra de la llibertat del pacient» però que, en tot cas, si el malalt no està convençut amb el seu especialista també podrà demanar un canvi sempre que en justifiqui els motius. En tot cas, va afegir, si es detecta una mala praxis en aquest aspecte «caldrà prendre mesures». 
 
D’altra banda, i amb l’objectiu d’aconseguir progressivament un canvi de mentalitat del concepte de sanitat en la ciutadania andorrana, els pacients seguiran tenint la via d’accés lliure al sistema. En aquest cas, tal com passa actualment, el pacient pot triar el professional pel qual vol ser visitat tant dins com fora d’Andorra. La novetat serà, però, que aquesta opció serà més cara. Malgrat que no va especificar en quin percentatge, en aquest cas el coopagament per part del pacient serà més elevat. 
 
La necessitat d’una comissió mixta/ Com també s’ha esmentat en altres ocasions, el responsable de la cartera de Salut va recalcar la necessitat de formar una comissió «de caire més tècnic que polític» amb representants de la CASS, el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el ministeri amb l’objectiu «de prendre decisions de manera conjunta» i que els tres organismes estiguin interrelacionats. 

Salut busca incentius perquè vinguin professionals

El director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, va explicar ahir davant la Comissió Legislativa de Salut i Medi Ambient que cal buscar elements atractius que incentivin als professionals del sector mèdic a venir a treballar al Principat. Piqué va manifestar que primer cal analitzar les necessitats sanitàries del país per conèixer en quines branques calen més professionals i en quines en sobren per poder-les cobrir adequadament. 
 
En aquest sentit, el director del SAAS va destacar que fins ara altres aspectes com la baixa fiscalitat andorrana eren un punt diferenciador per atraure professionals mèdics però que avui en dia, amb les reformes que s’estan duent a terme també en aquest àmbit, aquesta competitivitat està desapareixent. Per aquest motiu, Piqué va posar sobre la taula la necessitat de comptar amb convenis amb centres d’Espanya i França de manera que els metges que es vulguin instal·lar al Principat tinguin la possibilitat de fer estades i seguir-se formant als països veïns. Del contrari, va assegurar, «no aconseguirem que vinguin aquí». 
 
Amb tot, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, també va recordar durant la seva compareixença que un dels principis de la reforma sanitària serà la regulació de la implantació dels professionals del sector amb cobertura de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a través d’un sistema d’acreditació. Segons va manifestar Marfany, caldrà redefinir la relació entre la CASS i els prestadors a través d’un «filtre d’entrada» per adherir-se a l’organisme públic. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu