Les reserves hoteleres per aquest cap de setmana han baixat respecte del passat. És la primera vegada que les xifres van a la baixa des que es va reobrir el sector després del confinament per la Covid-19. Així, segons les dades recollides per la Unió Hotelera (UHA), la mitjana de les reserves d’aquest cap de setmana se situa en el 51,27%.
El director de la UHA, Jordi Pujol, va explicar que «el descens era previsible», d’una banda per la situació epidemiològica que hi ha actualment a Catalunya, i també perquè ja la setmana passada, la diferència de la previsió envers les dades reals va ser de pocs punts. I és que segons Pujol, un dels visitants més freqüents del Principat és precisament el que ve de l’àrea metropolitana de Barcelona, una zona on s’ha recomanat evitar en la mesura del possible els desplaçaments. «Mentre que aquesta demanda sigui una recomanació i no una obligació, anirem fent», va puntualitzar.
Entrant al detall de les dades de reserves, es fa evident el pes que té en aquests moments el turisme de «muntanya pura» al Principat, tenint en compte que les parròquies que presenten unes xifres més altes són Encamp, amb el 62,17%, Ordino, amb un 63,46%, i la Massana, que té un 72,75% d’ocupació aquest cap de setmana, on segons Pujol, el Bike Park d’Arinsal tindria molt a veure. En aquest sentit, el director de la UHA va considerar que el visitant que ve més atret pel turisme vinculat a les compres, «s’esperarà unes setmanes a què la situació epidemiològica arreu es normalitzi», perquè «si et recomanen no sortir, no te n’aniràs a passejar i comprar lluny de casa».
Per la seva banda, la resta de parròquies presenten xifres més discretes. Les que tindran una ocupació menor són Canillo i Escaldes-Engordany, que no arriben al 40% d’ocupació, amb un 35,33% i un 38,08% respectivament. A Sant Julià de Lòria, se supera just aquesta xifra, amb un 40,40% previst. Per últim, Andorra la Vella és la parròquia que més s’acosta a la mitjana, amb unes reserves del 48,56%.
Amb tot, la mitjana d’ocupació hotelera prevista per aquest cap de setmana és del 51,27%, 6,75 punts menys que l’anterior. Tot i això el sector i la mateixa UHA esperen que el resultat final denoti reserves d’última hora que donin un balanç positiu per tancar el mes. Per això, Pujol va argumentar que «si l’ocupació final es manté al voltant del 52% estarà bé, el problema serà si es queda per sota del 50% perquè voldrà dir que hi ha hagut cancel·lacions».
Més del 80% d’hotels actius
Així mateix, Pujol també va explicar que actualment, dels 73 hotels que treballen normalment a l’estiu, ja estan actius un total de 60. És a dir, més del 80% dels establiments ja va tornar a obrir les portes. A més, Pujol també va detallar que dos més obriran aviat amb l’arribada del mes d’agost i un tercer també estaria sospesant la possibilitat. D’aquesta manera, només hi ha una desena d’establiments que no obrirà les portes enguany, i tots estan localitzats en parròquies altes.
D’altra banda, aquests establiments estarien funcionant amb pràcticament tota la plantilla, fent que la majoria de treballadors que estaven en Suspensió de Treball ja s’hagin tornat a reincorporar. Les úniques zones que alguns hotels encara conserven tancades són les d’spa o restauració, mantenint en conseqüència els seus treballadors en STCT.