- La continuïtat del projecte serà en un nou espai més proper al nucli urbà per valorar la relació del gat fer amb els gats domèstics
- El director del projecte Felis, Jordi Enrique, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i l’encarregat del projecte Felis, Marc Mossoll, aquest dilluns a la tarda. Foto: ANA / N.M.
A tots els animals se’ls van extreure pèls per poder analitzar l’ADN, i al gat fer se li va extreure sang per poder fer anàlisis parasitaris, paràmetres biomètrics, i anàlisis genètics que van servir per determinar que es tracta d’un Felis Silvestris Silvestris, és a dir, que és ‘purament salvatge’. La voluntat de l’equip era col·locar un collar de control al gat capturat, però això no es va poder fer per un problema en l’enviament del collar, que quan es va capturar el gat fer encara no havia arribat.
L’encarregat del projecte Felis, Marc Mossoll, ha indicat que havent observat aquest exemplar, i tenint en compte que el gat fer ocupa una zona de 3.500 hectàrees, s’entén que a l’espai de la Vall del Madriu com a molt n’hi podria haver dos o tres, i que per tant es descarta haver de fer una reintroducció de l’espècie en aquest espai. Així, els resultats d’aquesta primera fase del projecte es presentaran a altres entitats coneixedores d’aquesta espècie perquè diguin si consideren que amb un exemplar ja es pot donar per fet que no cal una reintroducció o aconsellin si cal continuar amb el projecte. Per ara es preveu que se segueixi en altres zones, per continuar estudiant la seva presència, la seva salut i si cal una reintroducció de l’espècie en altres llocs del Principat.
Segons ha indicat el director del projecte, Jordi Enrique, la següent fase d’estudi es desenvoluparà en una zona que encara no ha volgut desvetllar, però que sí que ha indicat que serà més assolellada, ja que el gat fer sol viure en zones més càlides. A més, la zona d’estudi serà més propera al nucli urbà i així també es podrà observar quina és la relació d’aquesta espècie amb els gats domèstics. D’altra banda, servirà per analitzar si hi ha molts gats domèstics abandonats, i esterilitzar-los.
Aquest projecte està finançat per Bomosa, que durant aquest any hi ha invertit 37.000 euros, i per al proper any es preveu que hi hagi de destinar uns 18.000 euros, ja que el material ja s’ha comprat i no s’haurà de fer tanta despesa.