El nou consell d’administració de la CASS no s’escullirà molt probablement fins després de les eleccions comunals. El president d’aquest òrgan de la parapública, Jean-Michel Rascagneres, deixarà el seu càrrec abans de l’1 de desembre, coincidint amb l’inici de la campanya electoral. Ho va confirmar ell mateix durant la presentació ahir de la candidatura En Comú per Encamp, formada per l’aliança d’Units pel Progrés+Demòcrates (UP+DA), Liberals (L’A) i independents , i amb la que es presenta per a cònsol menor.
No estava previst que es parlés del tema però preguntat pel periodistes, Rascagneres va afirmar que «no és èticament correcte mantenir el meu càrrec a la parapública i alhora ser candidat a les comunals» del 15 de desembre, malgrat que no hi ha cap impediment legal que prohibeixi al president del consell que segueixi al seu càrrec actual i el compagini amb la responsabilitat al comú d’Encamp, en cas de guanyar els comicis.
Un cop Rascagneres presenti la seva dimissió, el consell administratiu convocarà una reunió amb caràcter extraordinari per escollir un nou president, que serà al càrrec de manera provisional. En aquest sentit, el Govern fa setmanes que hauria d’haver renovat els membres del consell administratiu, però tot fa preveure que després del 15-D s’escollirà el seu relleu, per al qual han sonat noms com ara el de l’exministre deFinances, Jordi Cinca, i l’excònsol d’Andorra la Vella, Albert Font. Dels quatre membres que l’Executiu pot designar, tres han de sortir (Josep Delgado, Vladimir Fernàndez i Jean-Michel Rascagneres) i la quarta, la farmacèutica Carla Guerrero, es mantindria al seu lloc fins complir els quatre anys de mandat estipulats. Precisament Guerrero va ser l’última en arribar al consell, a l’abril de l’any passat, en substitució d’Enric Bartumeu, que va renunciar al càrrec per motius personals.
Per la seva part, Rascagneres va presentar una carta de dimissió davant del consell a l’abril d’aquest any, al·legant que el càrrec li suposava masses hores de feina i que era difícil de compaginar amb la seva professió d’advocat. De fet Rascagneres, que havia de finalitzar oficialment el seu mandat aquest novembre, ja va comunicar fa uns mesos a l’aleshores titular de Salut, Carles àlvarez Marfany, la seva voluntat de deixar la presidència de la CASS.
L’Estructura de la CASS / El Consell d’Administració és l’òrgan màxim de representació i d’administració de la CASS. Els membres tenen un mandat d’una durada de quatre anys i poden ser renovats en el càrrec només per un mandat consecutiu. Està composat per 4 membres nomenats pel Govern, que són proposats pels ministres encarregats de la política sanitària, la social, la política laboral i de les finances; 2 membres elegits en representació del col·legi electoral de les persones assalariades i assimilades; 1 membre elegit en representació del col·legi electoral de les persones pensionades, i 1 membre elegit en representació del col·legi electoral dels empresaris i de les persones que realitzen una activitat per compte propi. Nou membres en total, dels quals, només els nomenats pel Govern poden ser revocats i substituïts pel mateix Executiu.
El nou consell d’administració de la CASS haurà de fer front a diferents aspectes, com ara la gestió del Fons de Reserva de Jubilació i els canvis que afectaran el sistema arran de la reforma sanitària. Un dels punts que sempre ha estat present en les trobades del consell de la parapública, per exemple, ha sigut la preocupació sobre el dèficit sanitari. La CASS preveu que l’any que ve el nombre de cotitzants econòmic sigui inferior als últims anys tenint en compte l’alentiment en el creixement econòmic.