- Fa 17 anys que la política al domini és la de l’eficàcia en la preservació del medi ambient
I. C.
CANILLO
- Didàctica Els panells de la mostra de Grandvalira-Ensisa, ahir. Foto: TONY LARA
Als Estats Units molts esquiadors comencen a plantejar les vacances en funció de les polítiques mediambientals que s’empren a les estacions d’esquí. Posats a escollir, tenint neu i llarg recorregut de pistes, per a molts ianquis el següent esgraó en l’escala de preferències és la tria d’una destinació en què lleure i mínima petjada ecològica s’acompanyin gairebé com a termes sinònims.
A Soldeu-El Tarter, no els cal travessar l’Atlàntic per seguir els passos dels nord-americans. Fa 17 anys que s’ha implantat la mentalitat de treballar per cuidar la muntanya. I no solament la muntanya sinó tot el que en surt. No el que prové de la natura sinó del que escup l’home. A tall d’exemple, es calcula que en una línia de deu pilones es poden arribar a aplegar 30.000 burilles de cigarret. Ho explicava ahir el director de Qualitat i Medi Ambient d’Ensisa, Ton Naudi, en la inauguració de l’exposició al vestíbul del telecabina de Canillo. La mostra té la finalitat de conscienciar els clients sobre l’impacte que té una estació d’esquí sobre el medi.
Després que la societat canillenca rebés aquest any el primer premi Écodamage a mans de l’associació francesa Mountain Riders per la seva tasca a l’hora de limitar l’emprenta ecològica de les màquines trepitjaneu, l’equip de Qualitat i Medi Ambient d’Ensisa va considerar la instal.lació d’uns panells didàctics que expliquen la importància d’evitar llançar residus a les pistes així com les accions més aconsellables en matèria d’energia, transport i aigua. En aquesta exposició s’hi ha sumat la de Fred i Calent del Centre d’Andorra Sostenible dedicada a les emissions de gasos que afecten el clima. Quatre són les certificacions internacionals que acrediten l’esforç fet per Ensisa en qualitat (ISO 9000 concedida al 1999); en medi ambient (ISO 14000 al 2002); en seguretat alimentària (ISO 18000 al 2008), i en seguretat en el treball (ISO 22000 al 2008).
Per a més informació consulti l’edició en paper.