Davant l’anunci de la defunció del papa Francesc, aquest matí al voltant de les 07.30 hores, nombroses autoritats i figures públiques d’arreu del món han expressat les seves condolences. Des del Principat, ja s’han fet públiques les primeres mostres de dol, en les quals s’ha posat en relleu el llegat espiritual i humà del pontífex, que ha estat al capdavant de l’Església Catòlica des de l’any 2013.
El copríncep episcopal d’Andorra i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, ha expressat el seu profund dol per la mort del Papa Francesc, a qui ha qualificat com “un pare i pastor de l’Església universal”. En una declaració emotiva i plena de reconeixement, Vives ha destacat el llegat espiritual i pastoral del pontífex desaparegut, subratllant la seva entrega, la seva generositat i el seu compromís amb una Església oberta, propera i compromesa amb els més vulnerables.
“El seu pontificat ha estat molt ric, valent, entregat i generós, com ell era. Ha estat un missatge constant de fraternitat, d’entesa entre pobles i cultures, i d’apropament als més allunyats”, ha afirmat Vives, tot recordant que el Papa Francesc “no va voler dimitir malgrat les veus que assenyalaven la seva malaltia, i va trobar fórmules per continuar estant present i proper al poble, tal com sempre havia desitjat”.
Vives ha destacat el caràcter universal del pontífex, que “va voler ser pastor de tots i abraçar totes les nacions i cultures”, i ha recordat que “ell mateix se sabia un home de la perifèria” i que va actuar perquè tots els pobles se sentissin acollits i representats. “Tenia un sentit molt ampli de pobresa: pels infants, per homes i dones que no havien estat reconeguts en la seva dignitat, valorant especialment gestos significatius com l’abraçada a un home amb tumors, l’acostament a col·lectius sovint marginats, com les persones LGTBI, els emigrants, els presos, les dones i els infants.
En l’àmbit intern de l’Església, ha destacat la tasca de Francesc en la lluita contra els abusos i la corrupció: “Ha continuat intuïcions d’anteriors papes, especialment Benet XVI, per rentar l’Església de les seves brutícies, amb més legislació i més transparència”. En aquest sentit, ha remarcat l’esforç per erradicar els abusos a menors, promoure el respecte als infants i protegir els més febles. També ha fet menció de la seva atenció als més desfavorits, com els sense sostre de Roma, i ha conclòs demanant a Déu “que el premi com un pastor fidel i servent generós, i que entri al goig de Jesús”.
Xavier Espot: “Ha deixat una empremta inesborrable”
Vives, però, no ha sigut l’única figura en expressat el seu condol pel traspàs del Papa Francesc. El cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat que “ha estat un referent moral i espiritual per a milions de persones arreu del món”. En aquesta línia, ha afegit que “la seva humilitat i compromís amb els més vulnerables han deixat una empremta inesborrable” i ha conclòs amb un sentit “descansi en pau”. Per la seva banda, l’Executiu ha traslladat el seu condol a través d’un missatge institucional en què ha assenyalat que “lamenta profundament la pèrdua del Papa Francesc, un líder espiritual que ha inspirat a molts amb el seu missatge de pau i fraternitat”.
Una altra de les institucions que s’ha volgut sumar a les mostres de condol ha estat el Parlament, que ha expressat el seu pesar per la mort del Papa Francesc a través de la xarxa X. En el missatge, ha destacat que “el Consell General expressa el seu condol per la mort del papa Francesc, un líder espiritual que ha inspirat a molts amb el seu missatge de pau i fraternitat”.
D’altra banda, el Copríncep francès i president de la República Francesa, Emmanuel Macron, també ha volgut unir-se al dol per la pèrdua del pontífex. En un missatge publicat a la xarxa X, ha escrit: “El Papa Francesc ha defensat incessantment la pau, ha lluït per l’hospitalitat i per la fraternitat. La seva desaparició és una gran pena. El seu missatge, una brúixola.”
Pel que fa a les reaccions polítiques, Andorra Endavant ha emès un missatge de condol en què s’ha afirmat: “Des d’Andorra Endavant volem expressar el nostre condol més sincer per la mort del Sant Pare”. El comunicat ha reconegut que, “independentment de les creences de cadascú, la figura del Papa representa una veu influent en l’àmbit internacional i espiritual, i la seva desaparició marca una nova etapa per a l’Església Catòlica i, de retruc, per a les relacions que Andorra manté amb el Vaticà”.
A més en la missiva, la formació ha afegit reflexions polítiques en relació amb el context andorrà: “És important recordar que per les negociacions en l’àmbit de l’avortament, cal ser molt prudents amb el relat polític que se’ns ofereix des del Govern. Hi ha una tendència preocupant a confondre el que s’anuncia com un avenç amb el qual realment es negocia o es renuncia en els despatxos”. En aquest sentit, han conclòs que “massa sovint, en política, alguns prenen els seus desitjos per una realitat i volen fer creure a la ciutadania que tot està encaminat, quan en realitat les concessions són més grans del que es diu i els acords amb el Vaticà són, encara avui, opacs”.