Catalunya tanca definitivament la porta a l’arribada de turistes durant la Setmana Santa d’enguany. I és que, en una reunió mantinguda ahir entre el Govern i la Generalitat, les administracions van acordar recuperar la mobilitat entre territoris després de la setmana de festivitat per la Pasqua, més enllà de l’Alt Urgell. Una mobilitat que s’haurà de cenyir a les condicions i limitacions establertes amb motius sanitaris i pel control epidemiològic.
A la reunió hi van prendre part el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la consellera de Salut, Alba Vergés, amb un rol de presidència, i també Landry Riba, Helena Mas, Joan León, Cesar Marquina i Èric Bartolomé per la part andorrana, i Marc Ramentol, Elisabet Abad i Elisabet Nebreda, per la catalana.
Així mateix, la trobada va servir per posar de manifest la situació sanitària de cada zona i l’evolució de les mesures que afecten la mobilitat dels residents entre els dos territoris. I, per tal de fer un seguiment, les parts van acordar que la setmana vinent hi haurà una reunió entre els titulars de salut. No obstant això, la pròxima trobada del grup de treball serà el 6 d’abril, just després de Setmana Santa.
AstraZeneca té el vistiplau
Per la seva banda, l’Agència Europea del Medicament (EMA) es va pronunciar favorablement al vaccí d’AstraZeneca després d’analitzar-lo arran de la trentena de casos de trombosis entre els 17 milions de vacunats arreu del món amb aquest fàrmac. Una decisió que no va resultar sorprenent, ja que fa uns dies, la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, va declarar que els beneficis que suposa la vacuna són superiors als riscos. D’aquesta manera, l’EMA es referma en l’opinió que la vacuna d’Oxford és «segura i eficaç». Així, el cap de l’estratègia de vacunació de l’EMA, Marco Cavalieri, va declarar que «els beneficis de la vacuna d’AstraZeneca són positius i no veiem cap problema en continuar les campanyes de vacunació utilitzant aquest vaccí».
Cal recordar que els darrers dies s’ha posat en relleu que altres fàrmacs aprovats i d’ús habitual, com és el cas dels anticonceptius orals o dels ibuprofens, poden causar aquests mals amb una proporció major que la del vaccí d’AstraZeneca.
Per tot plegat, el Govern va informar que avui es reunirà el Comitè Tècnic de la Covid per fer una anàlisi i unes conclusions que traslladaran a l’Executiu, i aquest prendrà les decisions escaients d’acord amb això. De fet, el Ministeri de Sanitat espanyol ja va avançar ahir a la tarda que reprendrà la vacunació amb aquest vaccí el dimecres vinent.
Creixen els actius
En relació amb l’actualització epidemiològica del Principat, el Govern va detallar ahir que s’havien detectat 33 nous infectats per la Covid-19 al país, elevant el total de casos als 11.393. Segons les dades, els actius van anar a l’alça les darreres 24 hores, en concret en 12 persones, i es van situar en els 376. D’aquests, hi havia 17 ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, tres més que la jornada anterior: 12 a planta i cinc a l’UCI, tots ells sota ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre no hi havia cap pacient.
Per cloure l’actualització, el Govern va compartir que es van incrementar les altes en 21 persones i ja sumaven 10.904. I afortunadament, no es va produir cap més defunció i la xifra va restar en els 113 òbits. I sobre la població escolar, hi havia 22 aules sota vigilància activa i 24 en règim de vigilància passiva. Finalment, pel que fa a la campanya de vacunació, dimecres es van administrar 385 dosis al Principat.