La setmana passada va néixer el moviment d’associacions andorranes Andorra Ens Mou. Les entitats que el componen han unit forces per fer un crit contra el telefèric del Pic de Carroi, però el seu fons va més enllà d’aquest projecte i vol reflexionar sobre el futur del Principat.
El president d’Apapma, Carles Iriarte, una de les associacions que formen part del col·lectiu, ha explicat a EL PERIÒDIC que aquesta agrupació s’ha cuit les darreres setmanes. Així, segons va detallar, a través de perspectives diferents, «hem trobat uns punts comuns i hem elaborat aquesta declaració conjunta on tots ens sentim representats». El primer objectiu d’aquest moviment és aturar la construcció del telefèric al Pic de Carroi, ja que «tots hem arribat a la conclusió que en les condicions actuals, no es pot fer». «Com bé diu la senyora Marsol, el projecte no es coneix encara, però el que se sap fa esgarrifances», va apuntar, recordant el fet que al Principat no hi ha una llei d’impacte ambiental que pugui valorar la seva idoneïtat.
L’aparició a la llum pública d’aquesta agrupació coincidia, a més, amb l’obertura dels plecs de bases del concurs publicat pels comuns d’Andorra la Vella i la Massana per redactar el projecte, que segons Iriarte, «ha agafat embranzida». Per això, veuen «urgent» actuar, i un dels primers passos ha estat iniciar una recollida de signatures i buscar el suport de la ciutadania a través de les xarxes socials.
I és que, segons el president d’Apapma, aquesta és una de les altres intencions de l’agrupació: que tota la ciutadania pugui donar la seva opinió al voltant d’aquest projecte. «El sistema actual només dona el dret de vot a una part de la població i per tant, a escollir, en aquest cas, als cònsols», va recordar, afegint que «primer, hem d’escoltar a tota la població i veure quin model volem per Andorra». En aquest sentit, Iriarte va declarar que «des d’Apapma, apostem per la qualitat en lloc de la quantitat, i això implica aturar la voràgine de consumir el patrimoni natural amb la voluntat de seguir atraient sense límit». I és que, tal com va apuntar, aquest funcionament allunya a les associacions membres del futur del país. «El projecte del telefèric del pic de Carroi és primordial perquè és urgent, però és la punta de l’iceberg». I és que, tal com va explicar el president d’Apapma, al fons, hi ha un seguit d’elements que alimenten a l’alça el creixement del nivell de vida al Principat, i el que les entitats volen és «viure a l’Andorra del futur, i no sobreviure-hi o haver de marxar fora».
Per tot plegat, Iriarte va apuntar que al grup «ens coordinarem perquè cadascú pugui treballar des dels seus respectius àmbits amb l’objectiu comú que tots puguem ser a l’Andorra de demà», recalcant que és un moviment obert a tothom i demanant a les administracions que escoltin.