L’entitat Stop Violències va detectar actituds masclistes durant la campanya No i punt que va posar en marxa en motiu del Carnaval d’Encamp i que va comptar amb un equip de voluntaris, format per vuit nois i noies que s’anaven combinant les nits. Aquest grup va constatar agressions sexuals de baixa intensitat, com comentaris masclistes i que fomenten la cultura de la violació i, a tall d’exemple, la presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va explicar que una nit van acompanyar un grup de nenes de 13-14 anys que estaven sent increpades per nois de 17-18 anys.
La primera campanya No i punt, es va desenvolupar durant les cinc nits que va durar la festa del Carnaval d’Encamp. Va consistir a conscienciar a la població que quan una dona diu no, mai s’ha d’insistir i en ajudar les dones que es trobaven assetjades, en situacions difícils o que havien estat agredides sexualment. Durant aquesta acció pedagògica, l’entitat també va repartir unes polseres amb el número 646 464, a disposició de totes les dones que necessiten ajuda o consell. El telèfon, de fet, està actiu tot l’any, a disposició de totes les persones que necessitin assessorament. L’objectiu no és substituir ni la policia ni els canals oficials d’atenció a les víctimes, sinó de fer una tasca d’acompanyament.
L’equip es va sentir molt ben tractat i acollit, especialment per la comissió de festes i per les mares de la parròquia
Tot i que durant el Carnaval d’Encamp no van tenir coneixement de cap agressió violenta, l’equip sí que va parlar amb dones que els van explicar agressions més greus en altres festes, com el cas d’una noia que estava inconscient per haver ingerit massa alcohol i un grup de nois la grapejaven. Les testimonis van intervenir per aturar-ho. Cortés també va comentar que moltes mares d’Encamp els van agrair la iniciativa i moltes dones es van apropar per felicitar-les.
La presidenta de l’entitat ha argumentat que amb la campanya No i punt «volíem constatar el masclisme, la cultura de la violació que impera, i si la gent sap què és delicte». Tot i que l’equip es va sentir molt ben rebut i tractat per la majoria de la gent i, en especial, per la comissió de festes del Carnaval d’Encamp, no van evitar rebre algun comentari desagradable «de grups de nois que se sentien agredits per nosaltres, fins i tot algun home adult». La situació més violenta ha estat quan un home els va dir que «a les dones, quan us violen, us agrada».
«El que volem és fer una fotografia de la situació, i organitzarem la campanya en dues festes més, a l’estiu», va avançar Cortés. També han fet xerrades als instituts i han repartit enquestes entre els adolescents sobre consentiment sexual i oci nocturn. Tota la informació que es recull durant aquests mesos, es tractarà i es presentarà a la societat i als comuns, als quals s’oferiran consells per a preparar les festes populars tenint en compte aquesta problemàtica, informa l’ANA.