Durant la sessió de Consell de Ministres del passat 17 de desembre, el Govern va aprovar que es posés en marxa una prestació pels treballadors habituals de la neu que són residents i que enguany, a causa de la situació de pandèmia i a la consegüent decisió de l’Executiu de no obrir, de moment, les estacions d’esquí del país, no han pogut començar a treballar i per tant es troben en una situació de desocupació involuntària. En concret, el ministre Portaveu, Eric Jover, va explicar que la mesura té caràcter no contributiu, és equivalent al salari mínim interprofessional establert al país i és retroactiva, d’aplicació a partir de l’1 de desembre passat i fins que es pugui iniciar «al complet» la temporada d’hivern. Jover també va opinar que amb l’ajuda en qüestió, «s’ha donat més flexibilitat d’accés als suports a les persones que les necessitin per deixar el mínim nombre possible de gent fora de les mesures. Volem garantir el poc impacte».
Tot i això, el vicepresident de l’Associació de Pisters Socorristes d’Andorra, Ruben Lafoz, va explicar a EL PERIÒDIC que tot i que hi ha persones que ja han presentat les instàncies relacionades, no tenen constància que entre el col·lectiu de treballadors de la neu s’hagi atorgat cap d’aquestes ajudes: «Tot just estem pendents de com es regularitza la mesura». Va apuntar, a banda d’això, que l’atorgament de cites al Govern «són lentes» i que en aquests moments, «hem informat la gent que ja tenia contractes lligats o que ja tenia uns precontractes formalitzats, que es comenci a moure, a presentar papers i a fer tots els passos que s’hagin de fer». En la mateixa línia, Lafoz va explicar que des de les estacions s’ofereix assessorament en relació amb la gestió dels documents que s’han de presentar a l’Administració per sol·licitar l’ajuda, però que a causa de la incertesa que genera la pandèmia, no se’ls ha pogut oferir alternativa laboral: «La gent que tenia previst començar a treballar a pistes aquesta temporada no ha rebut cap alternativa ocupacional. Des de les estacions s’ajuda als treballadors amb la presentació dels papers per sol·licitar el suport econòmic, però no se’ls pot recol·locar dins de les empreses perquè tothom està pendent de l’evolució de la pandèmia i no sabem quins són els sectors, dins dels camps de neu, que s’han de preparar perquè es posaran en funcionament o quins no fa falta que es preparin».
En aquest sentit, el vicepresident de l’associació de pisters també va explicar que tot i el recent anunci del Govern, que va informar que té la intenció d’obrir les pistes d’esquí del país a partir del pròxim 2 de gener, «tenim una mica de por amb el que pugui passar després de les festes de Nadal». Les declaracions les va posar en relació amb la incidència que el virus està tenint a molts països europeus últimament i, sobretot, amb les notícies que arriben des del Regne Unit: «Si hi ha un rebrot molt gran i es decideix que encara no es poden obrir les estacions, tindrem un problema molt greu». Així, va informar que la incertesa de tot el col·lectiu de treballadors de la neu en aquests moments és molt gran i que «no sabem quant tardarà el sector a recuperar-se de tot això. No sabem si perdent una temporada, aquesta es podrà recuperar amb dues més; no sabem si podrem fer alguna cosa a principis o a finals de gener i així reduir les pèrdues d’aquesta temporada; no sabem si tan sols amb una temporada més ens recuperarem, etc. És del tot incert. Estem a l’expectativa de l’evolució de la situació sanitària, de les ajudes als treballadors cedides pel Govern i de la data que determinarà, definitivament, l’obertura de les estacions».
Finalment, Lafoz va realçar la creació de l’Associació de Pisters Socorristes d’Andorra i va explicar que l’objectiu principal que tenen els integrants «és dignificar l’ofici del pister». En aquest sentit, va apuntar que la feina està catalogada «per sota dels enterramorts i de la gent que treballa a les obres sense tenir cap qualificació. És a dir, dels peons d’obra», i que la seva tasca és extensa i important a les estacions: «Fem moltes coses. En termes molt genèrics, ens encarreguem de controlar i informar sobre la meteorologia, del socorrisme de les persones, de la prevenció d’accidents, també tenim la part de control d’allaus, etc.». Va afegir, també, que durant una temporada d’hivern desenvolupada en una situació «normal», el col·lectiu de pisters d’Andorra representaria, aproximadament, a 120 treballadors. Així, sobre l’associació va concretar que la integren cinc membres, «cadascú provinent d’una de les estacions del Principat» i que en aquests moments estan en procés de petició del número de registre tributari: «Ja fa una setmana o dues que lluitem amb el banc i fins passades les festes ja ens han informat que no ens atendran. Quan tinguem aquesta informació, però, podrem començar amb la presentació oficial de l’entitat i amb el tema d’associar a les persones. Una vegada tinguem socis, podrem començar a presentar coses al Govern».