Les diferents ONGs del país que operen en l’àmbit de la cooperació internacional alerten del fet que molts projectes s’han hagut d’anul·lar, posposar o reorientar per culpa del fet que els voluntaris no s’hagin pogut desplaçar fins a les zones en conflicte o de necessitat a causa dels efectes de la pandèmia de la Covid-19. Així es van expresar els representants de Cooperand, Aigua de Coco, Creuem fronteres, Música per viure i Muntanyencs per l’Himàlaia durant la taula rodona El voluntariat internacional davant l’emergència sanitària que es va celebrar ahir a la Universitat d’Andorra (UdA), en el marc del cicle de xerrades Cooperació i voluntariat en època de pandèmia.
«És una frustració no poder fer la nostra funció» va declarar Carles González, de Cooperand, que també va assegurar que «ens trobem a l’espera a veure com evoluciona la situació sanitària». L’entitat opera amb infants a Bolívia i per això «no podem fer acompanyaments a distància perquè s’ha de crear un vincle amb els més petits». En una línia similar, Mireia Medeiros, de Creuem fronteres, va exposar que van haver de cancel·lar el comboi humanitari que tenien previst enviar en suport dels refugiats del Sàhara Occidental que viuen en camps al sud d’Algèria.
Des de l’Administració, Florència Aleix, del departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, va apuntar a la possibilitat d’apostar pel voluntariat nacional i també va explicar que l’àrea ha aconseguit mantenir el pressupost per aquest any i el vinent, i per això, podran mantenir les ajudes. «Hi ha noves iniciatives i noves emergències, així que hem de redistribuir perquè hem tingut menys demandes de subvencions pels projectes que s’han cancel·lat», va puntualitzar. H