La Comissió Nacional de l’Habitatge ha de treballar amb celeritat per trobar mesures que incentivin la producció de més habitatge en règim de lloguer. Aquesta és l’opinió de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), que a través del seu president, Pascual Gràcia, va considerar que «les perspectives a curt termini no són bones» perquè «la situació econòmica no afavoreix que s’incrementi la producció de més habitatge».
Segons va explicar Gràcia, la comissió ja s’ha tornat a reunir després del confinament per la Covid-19 i ha posat fil a l’agulla per trobar les mesures que beneficiïn la creació de més immobles destinats al lloguer al Principat, ja que el diagnòstic comú dels membres de la comissió havia estat precisament que «a Andorra hi ha una manca d’oferta d’habitatge en règim de lloguer».
D’altra banda, el president de l’APBI va assegurar que hi ha un altre aspecte que s’ha de treballar al Principat, i és dissenyar un marc jurídic que garantir l’estabilitat del mercat de l’habitatge per tal de protegir propietaris i inquilins. Segons va explicar Gràcia, «venim d’un marc jurídic que afecta el lloguer que canvia molt de pressa, i creiem que seria bo tenir un marc estable per incentivar el perfil de propietari patrimonialista», és a dir, un tipus de propietari que veu «els béns immobles com patrimoni que heretaran els seus hereus i que han de mantenir al llarg de molt temps».
I és que l’APBI creu que un context canviant afavorirà l’aparició d’un altre perfil de propietari de béns immobles que veu aquestes propietats «com un bé d’inversió purament especulatiu», assegurant que les variacions constants els afavoreixen a l’hora de fer aquest tipus d’accions.
«És un perfil de propietari que existeix però que per sort, en aquest país, no està gairebé representat», va declarar Gràcia, que va afegir que «és necessari tenir un marge estable que respongui a les necessitats de tothom, propietaris i inquilins, en una relació equilibrada».
Insatisfacció per les mesures
Així mateix, l’APBI va reiterar la seva disconformitat amb les mesures al voltant de l’habitatge que el Govern va aplicar per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia de la Covid-19 entre la ciutadania. En aquest sentit, Gràcia va apuntar que «tot i estar d’acord que s’havia de fer un esforç per l’excepcionalitat del moment, creiem que aquest havia d’implicar a tothom», detallant que la seva proposta entenia que «si a un propietari se l’afecta un lloguer, amb el mateix sistema, si aquest lloguer tenia una hipoteca vinculada, aquesta hauria d’haver quedat carenciada amb la mateixa proporció». A més, també va posar en relleu que «ni tan sols aquesta mesura que nosaltres demanàvem suposava el mateix esforç, perquè el propietari el perd el lloguer mentre que el banc només ajorna el cobrament».
D’altra banda, Gràcia també va assegurar que no és «ni just ni raonable» que es facin determinades generalitzacions, apuntant al fet que «s’apliquessin descomptes en lloguers comercials de certs negocis indiscriminadament i sense veure el detall de cada inquilí» però que «quan un propietari ha de demanar ajuda aleshores sí que demana requisits mínims». En aquest sentit, el president de l’APBI va considerar que l’associació «és partidària de discriminar per tal de no aplicar esforços allà on no fan falta». A més, també va recalcar que «si l’Administració posa condicions quan fa un programa d’ajudes perquè gestiona un capital públic, encara hauria de ser més curós quan afectes el capital privat i és precisament el contrari del que ha passat».
En la mateixa línia, també va criticar el fet que quedés en la voluntat dels establiments obrir el seu negoci o no, i per tant, tornar a pagar la totalitat del seu lloguer o no. «Si l’activitat pot obrir, creiem lògic que es pagui el lloguer», va apuntar Gràcia. I és que pel president de l’APBI, aquesta mesura també «crea un greuge entre els inquilins que decideixen apostar pel seu negoci i estar oberts ni que sigui a pèrdues, davant de gent que prefereix mantenir-se tancat perquè la llei li dona l’opció», fent referència també al fet que aquest segon perfil segurament ajuda que més persones segueixin amb suspensions de treball (STCT). «Hi ha massa incentius per mantenir l’activitat econòmica parada en lloc d’incentivar a què la gent es reactivi», va criticar Gràcia.