L’Associació per a la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) es consolida després que un grup de famílies s’hagin posat d’acord per vetllar per un creixement responsable dels seus infants, adolescents i joves, en referència a les actituds socials que en alguns casos presenten. També reclamen un canvi en l’estigma social que es posa sobre els joves que a vegades presenten actituds que sovint no s’accepten socialment per problemàtiques.
L’Associació, es va constituir després que aquestes famílies es reunissin unes quantes vegades i coincidissin amb un objectiu comú: «que cap família es trobi sola».
L’Associació la formen «famílies preocupades pels infants, adolescents i joves; per tots i totes, inclosos els que no tenen una família o estan tutelats pel Govern»,«famílies que tenen fills i filles amb trastorns i discapacitats» i també per aquelles que no tenen un diagnòstic necessari de tenir». Es tracta d’una organització que es defineix com a «inclusiva» i que funciona sense ànim de lucre.
La junta de la organització es va constituir el passat dia 2 de març i la formen Sandra Cano com a presidenta, Gaspar Pellicer com a vicepresident i Ana Pérez, Isabel Rodriguez i Tetyana Viktorova com a vocals.
Línies d’actuació
Aquestes famílies basen la seva feina en el tracte d’adolescents «que cada dia són més irritables i s’han tornat aïllats en ells mateixos». També en els joves que «no estan motivats a l’escola», fet que els suposa tenir dificultats de rendiment escolar o que abandonin la formació que estiguin duent a terme.
En general, es tracta de nois i noies amb qui «l’entesa a casa és difícil»; expliquen que en alguns casos «s’arriba a la violència filialoparental». Les famílies, en aquest sentit, consideren que cal que als joves «se’ls trobi una sortida» encara que es tracti de persones majors d’edat.
Des de l’Associació es mostren preocupats, també, perquè consideren que els joves estan «molt desorientats»: «ens preocupa l’actitud d’aquest jovent en relació a la seva alimentació, a les addiccions -incloses les noves tecnologies- i també els comportaments de risc que adopten en alguns casos en l’àmbit sexual, social i legal».
Segons expliquen, es tracta de nois i noies que presenten una actitud predisposada al consum d’alcohol i d’altres drogues.
Destaquen que tots els joves «formen part de la societat andorrana i que són el futur del país». En aquest sentit, demanen «respecte per totes les famílies».