L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) ha insistit sobre la importància de sensibilitzar els joves del país en matèria de violència de gènere als centres educatius. L’entitat ja va realitzar una sèrie d’enquestes a algunes escoles, en relació a les quals van descobrir que molts adolescents del Principat seguien reproduint al seu dia a dia perspectives sexistes i discriminatòries envers la figura femenina, segons va explicar la vocal Elvira Geli. Tal com va recordar aquest dijous la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, s’ha pogut constatar en l’àmbit educatiu que «es repeteixen patrons que es creien oblidats».
Les dades que va aportar la ministra indiquen que els casos atesos de víctimes de violència masclista van disminuir durant el període de gener al juny d’aquest any, amb 62 de nous, en comparació al mateix període de l’any passat, quan hi va haver 119. Tot i així, es van registrar un total de 190 casos actius enfront dels 123 corresponents al 2020. Aquesta diferència es va produir principalment, segons va indicar Geli, per culpa del confinament i de les restriccions sanitàries que van obligar a conviure al domicili a les parelles agressores amb les víctimes, sense opció de poder fugir dels conflictes que van haver de viure dins de les seves pròpies llars.
La vocal va assegurar que durant el confinament l’associació va atendre moltes trucades per casos de violència masclista i violència intrafamiliar, i va afegir que, «després del tancament domiciliari, el nombre de persones que van contactar amb l’entitat feminista per situacions de violència va disminuir considerablement i va reduir-se a assessorament jurídic per a separacions i a assistència sobre la custòdia dels fills». Una situació que va repetir-se al Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (SAVVG) amb una reducció del 50% de casos nous, com així va assenyalar Pallarés.
Tanmateix, la vocal d’ADA, va celebrar que més del 60% de les persones afectades, segons va informar la ministra, hagin anat per compte propi al servei. Per aquest motiu Gili va llençar un missatge esperançador en el sentit que «tant de bo n’hi hagués més» i va assegurar que aquest acte demostra que «la gent és cada cop més conscient i reacciona per sortir d’aquestes situacions indignes».
D’altra banda, la vocal de l’ADA també va lamentar que el 60% de les víctimes decideixi no presentar denuncia contra el seu agressor, com va informar Pallarés. Amb tot i això, Geli va informar que des de l’associació «es donen casos en que terceres persones contacten amb l’entitat per fer el pas que les víctimes no s’atreveixen a donar», i que aquestes persones solen provenir del mateix cercle de la persona afectada.
Per acabar, Geli va afegir que des de l’associació senten impotència quan les persones afectades per violència de gènere que ja han acabat de passar per un acompanyament judicial decideixen finalment no interposar denúncia contra la seva parella, ja sigui perquè la perdonen i creuen en la seva paraula que «no ho tornarà a fer més» o perquè veuen complicat que una persona sola pugui subsistir juntament amb el seu fill o els seus fills, mentre paral·lelament també ha d’educar-los.