Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Salut allarga una hora el servei de bar, però descarta obrir l’oci nocturn

Els parcs infantils interiors i les sales recreatives reobren amb un aforament màxim del 30%

Gràcies a l’evolució favorable de la situació epidemiològica, el Consell de Ministres va donar ahir el vistiplau a l’alleugeriment d’algunes restriccions que afecten principalment a bars, parcs infantils interiors i sales de jocs. Així, s’allarga una hora el servei de bars, fins a les 21.00 hores oferint una atenció ininterrompuda des de les 07.00 hores. A més, els dinars s’allarguen mitja hora, des de les 11.30 fins a les 16.30 hores, i s’elimina l’obligació de tancar una hora al migdia i al vespre per ventilar els locals. 

Quant a la reobertura dels parcs infantils interiors, es permet un aforament del 30% sense que els grups superin els 10 infants. Tanmateix, i per evitar aglomeracions, només es permet un acompanyant adult, i caldrà mantenir un registre dels usuaris. Les sales de jocs i explotació de màquines recreatives també poden reobrir amb un aforament del 30%.

Finalment, als esdeveniments culturals i als balnearis o activitats termals es permet un aforament del 50% i es poden tornar a jugar les competicions per als esportistes nascuts fins a l’any 2014. 

Amb tot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va reconèixer que l’oci nocturn queda exclòs d’aquest alleugeriment i va descartar la realització de proves pilot com ja s’estan fent en diferents indrets de l’entorn. «Encara és molt aviat per reobrir l’oci nocturn. Hi ha molta transmissió entre la gent i no es preveu cap canvi. Veurem què podrem fer a l’estiu, quan el virus tindrà menys incidència i també hi haurà més joves vacunats», va declarar el ministre, tot afegint que la voluntat és aconseguir una reobertura del 100% i definitiva, ja que aquest «és un negoci que difícilment funciona amb aforaments limitats». En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, va anunciar que el Govern manté els ajuts del 50% al lloguer i a les quotes hipotecàries dels locals fins a un màxim de 2.000 euros mensuals.

Evolució sanitària / Pel que fa a l’actualització sanitària es manté la tendència a la baixa dels darrers dies amb la detecció de 23 casos nous. D’aquesta manera des de l’inici de la pandèmia s’han registrat 13.470 positius, 239 dels quals són actius, 13.104 altes, les defuncions es mantenen en 127 i hi ha vuit persones hospitalitzades: quatre a planta i quatre a la Unitat de Cures Intensives (UCI), dues d’elles sota ventilació mecànica. En referència a la població escolar, hi ha 10 aules sota vigilància activa total i 10 sota parcial. 

El ministre de Salut va destacar que des del mes d’abril baixa la mitjana d’edat dels casos nous, fet que va atribuir a la vacunació. «Hem començat per les persones més fràgils i ara anem disminuint en franges d’edat; és normal», va apuntar i també va informar que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha donat positiu i es troba aïllat a casa seva.
En relació amb la campanya de vacunació, Benazet va afirmar que el 35% de la població ja està vacunada i va avançar que al mes de juny Espanya enviarà 18.000 dosis de Pfizer. Paral·lelament, ja s’ha signat l’acord entre França i Andorra per l’enviament de vacunes de Moderna i entre Moderna i Andorra, tot i que encara resta pendent la signatura de la farmacèutica. 

D’altra banda, cal assenyalar que un grup d’experts independent creat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va presentar ahir un informe en què assegurava que la crisi sanitària «es podria haver evitat». Acusa a la mateixa OMS i als governs d’arreu del món d’una mala gestió –«es va actuar tard i malament»– i avisa que «si no canviem el sistema actual, una pròxima pandèmia, que podria arribar en qualsevol moment, tampoc es podrà evitar». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu