Fa tot just 15 dies que el Consell General va donar llum verda a la llei per regular els esports electrònics i el Govern i Actua ja treballen perquè aquest sector es desenvolupi al país. Així, ahir es va presentar el pla estratègic que gira al voltant de set eixos com són l’economia i l’empresa; el turisme; la competició; l’educació; les infraestructures tecnològiques; el marc legal i la governança i que marca un calendari per acomplir un seguit d’objectius en el marc d’aquests eixos. L’horitzó d’aquest pla és el 2023 però el Govern vol assentar les bases perquè algunes accions concretes ja es materialitzin de manera immediata. De fet, tal com va detallar el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, Andorra podria ja acollir «abans de finals d’any» alguna mena de competició o esdeveniment lligat als esports electrònics. Els representants de l’empresa que ha elaborat aquest pla, Auren Espanya, van destacar que es tracta d’un projecte «valent» i pioner, ja que el Principat és el primer país europeu que compta amb un pla d’aquestes característiques.
El projecte va ser presentat en un acte en què el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo (que va intervenir telemàticament en estar aïllat per ser contacte d’un positiu) va destacar que Andorra vol ser «el primer país que presenta un pla estratègic, el tira endavant, el fomenta i el compleix». En aquest sentit, va manifestar que el desenvolupament d’aquest sector pot fer que el país sigui «competitiu» en aquest àmbit en el panorama internacional i també es va referir a la indústria que se’n pot desenvolupar al voltant.
Galabert va apuntar que es vol desenvolupar aquest sector centrant-se també en àmbits com el turístic, l’industrial o l’educatiu i que la voluntat és «posicionar Andorra com a capital dels eSports a Europa». Un dels objectius és fomentar la creació d’un ecosistema al voltant d’aquest sector perquè sigui un element de dinamització econòmic. Entre les accions prioritàries va citar promoure l’emprenedoria; crear experiències turístiques vinculades als esports electrònics; generar un ecosistema de competicions; crear una base de fans; sensibilitzar sobre els eSports «per desmitificar clixés» i generar una educació vinculada als esports electrònics; impulsar la ciberseguretat; crear organismes gestors dels esports electrònics i fer una regulació laboral.
En aquest sentit, va destacar que cal que Andorra aculli competicions que puguin començar a posicionar el país i que per aquest motiu ja s’han iniciat els contactes tant amb organitzadors de competicions com amb publishers. «Estem fent un treball de prospecció», va concretar Galabert, que va afegir que la intenció seria acollir alguna competició o una trobada tipus congrés «per atreure l’atenció de l’esfera internacional». També va posar en relleu que altres accions prioritàries són «estudiar programes que puguin fonamentar emprenedoria» i l’atracció d’empreses; desenvolupar els reglaments que preveu la llei i adaptar-los a la realitat del mercat i «començar a treballar en dimensions educatives».
Sobre la implementació d’empreses, va manifestar que ja hi ha iniciatives al país com les de l’Automòbil Club d’Andorra o la Federació Andorrana de Futbol i empreses que ja creen un ecosistema que ja poden aportar la seva experiència. A més, es va referir als jugadors que ja hi ha instal·lats al país i que encara podrien ser més.
En una línia similar, Pilar Sánchez-Bleda, sòcia del departament de Media & Technology d’Auren Espanya, va declarar que aquest pla «no es limita a les competicions», sinó a la creació d’un ecosistema que «generi negoci al país». Així, va subratllar que Andorra hagi estat un país «valent i pioner» en dissenyar un pla «ambiciós» que farà que sigui «un referent» i també el fet que no s’hagi quedat només amb la legislació sinó que hagi plasmat aquest full de ruta amb accions fins al 2023 i les hagi calendaritzat. Es va mostrar convençuda que en aquest període de dos anys Andorra podria tenir «els ciments de l’ecosistema» i ser capaç «de generar negoci». D’aquesta manera, va considerar que el país «podria ser un referent europeu de regulació» perquè haurà impulsat un sistema «garantista a la mida del que necessita». A més, haurà estat capaç d’implementar mesures en cadascun dels eixos en què es vertebra el pla.
Al seu torn, Emilio Hurtado, també d’Auren Espanya, va ressaltar «l’ambició d’Andorra de voler-se posicionar en una indústria cada dia més potent i posar-se a l’avantguarda de l’entreteniment modern», esdevenint el segon país europeu i el cinquè del món que regula els esports electrònics i el primer a Europa que compta amb un pla estratègic. A més, va subratllar «el grau d’implicació del Govern per llençar aquest gran projecte» que ara caldrà implementar.