La Formació Professional (FP) del Principat ha iniciat un procés de reforma que començarà aquest mes de setembre amb la creació de la Formació Professional Inicial (FPI), destinada a joves de 16 anys que acaben la segona ensenyança i que «no són tan acadèmics o no tenen aquesta motivació» per continuar amb els seus estudis, però «sí en adquirir competències professionals». Així ho van donar a conèixer ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i el director del Departament de Formació Professional, Formació al Llarg de la Vida i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano, en la presentació d’aquesta reforma educativa, coincidint amb l’inici de les preinscripcions pels cursos d’FP.
D’aquesta manera, l’FPI del curs 2021-2022 arrencarà amb tres branques –Estètica i Perruqueria, Manteniment d’habitatges i instal·lacions i Serveis comercials– que «dona resposta als perfils laborals més demanats» al país, així com «connecta la part educativa amb la laboral». Segons va explicar Campuzano, aquests nous estudis, que no requereixen el graduat en segona ensenyança, consten de dos anys amb 1.800 hores de formació i que, també, coincidirà amb l’obertura del nou centre de Formació Professional a la Massana. D’aquesta manera, el primer es realitzarà a Aixovall, mentre que els altres dos es faran a la parròquia massanenca.
De fet, Vilarrubla va indicar que els càlculs que té el ministeri sobre aquestes noves formacions per al primer any és «obrir una aula» per cadascuna d’elles amb una vintena d’alumnes. La titular d’Educció, a més, va afegir que en l’actualitat 330 estudiants estan cursant FP i que amb aquesta ampliació «es donarà sortida a alumnes que abandonaven» la seva formació acadèmica, als quals se’ls vol donar l’oportunitat «que arribin» el més lluny possible en els seus estudis i «no es quedin fora» del sistema educatiu.
Aquest no és l’únic canvi previst per al pròxim curs acadèmic; en el Batxillerat Professional (BP), que sí que requereix tenir el graduat en segona ensenyança, es produeix una bifurcació de la formació socioeducativa oferta fins ara amb la de tècnic de Cures Auxiliars d’Infermeria i tècnic Sociocomunitari. Tot i això, Vilarrubla va indicar que la modalitat actual conviurà amb l’antiga per tal que els alumnes matriculats puguin cursar els estudis en què «s’havien matriculat». Amb aquestes dues noves incorporacions, s’oferiran fins a set branques diferents –fins ara n’eren cinc– de BP.
Uns canvis amb què el Ministeri d’Educació pretén «garantir la qualitat de l’FP, diversificar l’oferta per a joves de 16 anys, donar resposta a les necessitats dels sectors econòmics i laborals i alinear les titulacions amb les exigències internacionals». Unes modificacions que, segons les previsions del mateix ministeri, incrementarà la demanda de cursar aquesta formació, ja que, a banda de fer-se públic ahir a la població en general, ja han estat presentades als tres sistemes educatius.
Una oferta ampliada, que en funció de la demanda que tinguin, provocarà que s’hagi d’impulsar alguna «reconversió» de docents o que calgui la contractació d’algun perfil «molt específic».
Finalment, Vilarrubla va informar que aquesta reestructuració ha comportat una modificació legislativa de la Llei d’ordenament del sistema educatiu andorrà per incloure-hi els nous estudis. Una modificació que ja va ser aprovada pel Consell de Ministres la setmana passada.
Preinscripcions obertes
El Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, a més va fer públic ahir l’obertura de les preinscripcions per a l’FP. En aquest sentit, van indicar que el període estarà obert fins al 21 de maig. Aquells que ho desitgin poder fer el tràmit mitjançant el web www.infoeducacio.ad.