Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El COAA reclama un pla d’accions pel creixement urbanístic sostenible

El col·lectiu fa propostes per l’amabilització, la qualitat de vida de les persones i la preservació del medi natural

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) considera necessari que els dirigents del país disposin d’un programa de mesures de desenvolupament urbanístic sostenible que permeti garantir l’accés a l’habitatge de tots els ciutadans del Principat. A través d’un manifest fet públic ahir, l’entitat va informar que s’ha celebrat una segona taula rodona per abordar qüestions relacionades amb l’urbanisme i l’habitatge, on les tres màximes principals que s’han tractat han estat la preservació del paisatge natural com a patrimoni del país, la projecció d’un urbanisme més amable i per a les persones, i la creació d’edificis que millorin la qualitat de vida de la ciutadania. A més, al text, el col·lectiu dels arquitectes, com a organisme independent i apolític, torna a oferir-se per participar en tot allò que sigui requerit pel Govern amb la voluntat d’aportar solucions en favor «d’un urbanisme sostenible i d’un habitatge digne per a totes les persones que assegurin la qualitat de vida futura».

D’aquesta manera, pel que fa a la preservació del paisatge natural com a patrimoni de país, els membres del COAA exposen la necessitat de replantejar la classificació del sòl urbanitzable lligat a conceptes de sostenibilitat, mitjançant l’establiment de paràmetres mesurables. Així mateix, suggereixen tenir en compte les característiques del terreny com a element clau en la classificació del sòl urbanitzable, incloure la figura del sòl urbanitzable diferit i definir la reclassificació del sòl urbanitzable a urbanitzable diferit en funció de les necessitats reals del creixement poblacional, modificar la reglamentació que defineix la modificació del terreny en favor d’una millor adaptació topogràfica de les edificacions per disminuir el volum d’excavació, i limitar el percentatge d’ocupació en soterrani de teixits de transició i residencials per mantenir perímetres naturals al voltant de les edificacions.

Quant a la projecció d’un urbanisme més amable i per a les persones, el COAA reclama definir un plantejament general basat en el bé comú i l’interès general, i redefinir les unitats d’actuació a escala humana de tal manera que afavoreixin un teixit urbà mixt d’usos i espais verds. En la mateixa línia, proposen establir corredors verds per a vianants i bicicletes; repensar la cessió en funció de la necessitat d’habitatges de protecció, d’equipaments i zones verdes de cada unitat; que les urbanitzacions s’entreguin necessàriament amb l’execució de les zones verdes; i no oblidar l’ús de materials permeables en pavimentació urbana per permetre la recàrrega dels aqüífers.

Finalment, amb l’objectiu de projectar edificis que millorin la qualitat de vida de les persones, aposten per definir una edificabilitat inferior a aquella que es podria assolir dins de la volumetria màxima que determinen els diferents paràmetres urbanístics, per tal de permetre la qualitat en el disseny arquitectònic i una millor integració a l’entorn. I a la vegada, són partidaris de projectar els edificis amb especial atenció a la creació d’espais d’interacció humana o que millorin la qualitat de vida fomentant aspectes de la biofília com la ventilació natural, l’assolellament o la inclusió de la vegetació.

Per tot plegat, el COAA confirma que són favorables a la celebració d’una tercera taula de treball que serà destinada íntegrament a debatre sobre l’edificació i l’habitatge. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu