Search
Close this search box.
Joan Jiménez

La Cambra detecta un creixement econòmic moderat

L’enquesta del clima empresarial destaca la inflació i l’increment dels costos d’explotació

La Cambra de Comerç ha presentat avui al matí els resultats de l’enquesta de clima empresarial del segon semestre del 2022. La directora adjunta, Sol Rossell, i el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, han destacat les conclusions d’un estudi que indica que, tot i que el creixement mostrat en el període analitzat és positiu, s’ha detectat un alentiment de l’activitat que afectarà al llarg del 2023. La institució destaca una «evolució molt positiva», segons l’estudi, durant l’any 2022 que ha superat els nivells previs a la pandèmia de la Covid-19. La Cambra de Comerç ha analitzat, a través de l’enquesta, que les preocupacions més elevades, actualment en el món de l’empresariat, és la inflació i un increment notori dels costos de producció que complica la producció i l’activitat econòmica de les empreses andorranes.

Tot i així, l’impacte de la crisi energètica, la inflació i l’increment dels tipus d’interès han tingut un impacte inferior a les expectatives de la Cambra, on s’assegura que s’han pogut compensar aquests efectes gràcies a l’elevat dinamisme en l’àmbit turístic, sector líder de l’activitat econòmica andorrana, a més de la construcció. A banda d’aquest fet, la Cambra ha analitzat que el mercat de treball se situa en un bon ritme, permetent mantenir els nivells de consum privat tot i la pèrdua de poder adquisitiu de les llars del país.

Les expectatives de la institució de cara el 2023 se centren en un creixement continuat de l’economia andorrana, però a un ritme menys accelerat del que hi ha hagut en l’exercici anterior. Factors com la inflació i el seu impacte en les rendes familiars, l’augment dels tipus d’interès que endureixen les condicions d’accés al finançament a les empreses, una incertesa creixent i la volatilitat de l’entorn exterior provocaran aquesta desacceleració. Rossell ha aclarit que «no ens agrada la paraula alentiment, perquè realment serà un creixement més moderat. L’any 2023, la previsió és de creixement».

L’estudi ha enfocat 4 sectors cabdals i específics de l’economia andorrana. Turisme, el comerç, la construcció i la indústria s’han avaluat per tal de construir unes perspectives de cara aquest 2023. El sector hoteler és el segment que presenta uns resultats més optimistes, en situar-se en un context on el sector és vist com una «palanca fonamental per impulsar el creixement econòmic al llarg de l’any 2023», segons indica l’informe. El comerç minorista, tot i mantenir certa positivitat, ha vist moderat la seva evolució respecte del 2022, anticipant una sensiblement lleu manca d’impuls en la seva activitat comercial en els pròxims mesos. La construcció veurà com la seva activitat es veu moderada en comparació amb l’elevat ritme efectuat fins ara, a causa de «la disminució de la renda disponible de les llars per a l’elevada inflació i l’augment dels tipus d’interès comportin un ajustament gradual de la demanda», asseguren des de la Cambra de Comerç en la seva anàlisi. Finalment, la indústria és el sector econòmic amb les perspectives més pessimistes en comparació amb els altres sectors ja mencionats i amb els últims dos anys, ja que s’ha conclòs, després dels estudis efectuats, que la recuperació d’aquest àmbit serà més lenta del que s’esperava en el primer semestre del 2022.

L’enquesta ha analitzat també la valoració empresarial en diferents temàtiques. Per un costat, la valoració del nivell de preocupació dels empresaris andorrans resideixen, principalment, en la inflació, l’increment dels costos d’explotació, l’augment dels tipus d’interès i enduriment de l’accés al finançament. Per un altre costat, s’han avaluat els efectes de l’escalada de la inflació en l’empresa del país, on es destaca que un 67,8% de la mostra avaluada assenyala que la inflació ha suposat, principalment, en un augment dels costos d’explotació. A més, 7 de cada 10 empreses asseguren que les tensions inflacionistes han provocat un augment notori dels costos, i 6 de cada 10 han hagut de redefinir les seves polítiques de preus de forma forçosa per aquesta situació inflacionista. En aquest aspecte, el president Mas ha declarat que «és necessari que l’executiu adopti polítiques de suport per a les empreses que, actualment, estan patint l’elevada inflació i l’increment de costos». Un altre aspecte destacat és la gran dificultat de les empreses per adquirir personal qualificat, on l’estudi assenyala que no hi ha disponibilitat de personal per a cobrir les vacants, destacant la construcció en aquest àmbit, a més d’indicar la manca de formació dels professionals, problema que afecta més especialment al turisme i al sector hoteler, i l’escassetat de perfils professionals, dificultat destacada en el sector industrial.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu