Laura Gómez Rodríguez
Infraestructura clau del país

L’Estació d’Autobusos Joan Nadal es consolida com a eix de la mobilitat amb prop de mig milió d’usuaris el 2024

Dallerès adverteix de moments puntuals de saturació i apunta que, si la demanda continua creixent, caldrà estudiar solucions a mitjà termini

L’Estació Nacional d’Autobusos, anomenada Estació Nacional d’Autobusos Joan Nadal, preveu arribar enguany al mig milió de passatgers, consolidant-se com una infraestructura imprescindible per a la mobilitat nacional i internacional. Des que va entrar en funcionament, s’ha convertit en un nucli essencial de connexió del Principat, tant amb l’exterior com amb les línies internes de transport. Segons dades facilitades pel secretari d’Estat de Transports i Mobilitat, David Forné, “l’any passat vam rebre 488.000 usuaris que van utilitzar aquesta estació nacional. Aquest any esperem que s’arribi probablement al mig milió d’usuaris”. A més, Forné ha remarcat que l’activitat registrada “demostra clarament que és una infraestructura totalment necessària per al país”.

Actualment, l’estació acull tant línies internacionals com serveis de transport urbà, esdevenint una peça central en el sistema de mobilitat. “Està totalment integrada amb la situació actual del país, i connecta totes les línies a nivell nacional i internacional”, ha afegit Forné. Tot i l’augment d’usuaris, des del Govern es manté una posició prudent sobre una possible ampliació de l’espai. “De moment, les dades que tenim ens indiquen que és una estació que fa poc que es va realitzar, i per tant seguirem l’evolució dels usuaris als propers temps per veure si hi fes falta o no”, ha explicat Forné.

En aquest sentit, el gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, ha reconegut en declaracions a EL PERIÒDIC que “hi ha alguns moments de saturació, no preocupants, però sí que es comencen a arribar a alguns límits”. A més, ha recordat que “ja en el moment de la creació de l’estació es deia que era una mica justeta, però no hi havia altres opcions en aquell moment”. Tot i això, ha valorat positivament el funcionament de l’equipament: “L’estació ha donat un bon servei durant tot el temps que ha estat en funcionament”.

Dallerès ha afegit que en el seu moment es va solucionar el problema i que això “ha suposat una millora important en les comunicacions amb autobus des d’Andorra cap a altres punts, especialment cap a Barcelona”. Tot i així, ha apuntat que hi ha moments puntuals en que es fa evident “la saturació”. Segons el gerent de Coopalsa, la situació actual no és greu, però “si el nombre d’usuaris continua creixent, caldrà començar a estudiar solucions abans que els problemes es facin més freqüents”.

Pel que fa a l’ús de l’equipament, ha indicat que “cada vegada hi ha més passatgers de les línies nacionals que opten per sortir directament des de l’estació”, sumant-se als internacionals, especialment temporers, que un cop arriben utilitzen també serveis interns. “Cada vegada té més connexions i sortides cap a totes les direccions”, ha destacat. En relació amb el seguiment de la infraestructura, ha explicat que “els contactes amb Govern habitualment es canalitzen a través de la direcció de l’estació, que és qui coneix amb detall les dades de freqüentació, els horaris i els possibles punts de saturació”.

Les noves lletres de l’Estació d’Autobusos Joan Nadal. | Marvin Arquíñigo

Pel que fa a la relació amb Autocars Nadal, el Govern manté reunions periòdiques amb la seva direcció per analitzar l’ús de l’estació i la seva evolució. El director general de l’empresa, Bartumeu Gabriel, ha confirmat que la demanda continua en augment: “Anem en creixement, cada vegada hi ha més ús públic del transport, sobretot internacional”. A més, ha destacat que “les línies funcionen molt bé” i que “el fet de tenir-ho tot concentrat també ens va molt bé a totes les companyies, perquè així d’una manera, quan arribi un turista, sap que des d’aquí pot anar a diferents destinacions, que això és el que, com a persona de turista, agraeix molt”.

Sobre l’espai disponible, Gabriel ha admès que “comença a estar una mica justa” i ha explicat que “ja hem començat a tenir converses amb Govern per fer un plantejament a mitjà i llarg termini per poder millorar tot el servei”. Tot i això, ha matisat que “de moment, tal com estem, les puntes sobretot són a l’hivern —desembre, març, abril— i la resta de l’any, els caps de setmana”, per la qual cosa “sí que hem començat a fer converses de poder anar millorant, però no a curt termini”.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu