- La setmana es mantindrà invariable aquest any i al novembre es farà una consulta amb la Federació Andorrana de Caça i Pesca, les organitzacions protectores de la natura i els caçadors per abordar els possibles canvis que afecten a la durada o la distribució de la caça
- El ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, i el director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, amb una de les tècniques de Medi Ambient, durant la visita a l’abocador d’Encodina. Foto: ANA /M.C.
Un dels criteris que s’ha introduït per permetre la caça és el concepte d’índex de creixement, que té en compte l’increment del nombre de cabrits i determinarà ‘quanta cabana es podrà caçar aquest any si es que es pot caçar’, ha manifestat Camp. Aquest valor no es tenia en compte fins ara, ha reconegut el ministre, i ‘permetrà millorar molt la gestió de la cabana global d’isards que tenim en aquest país’, ha valorat. També s’ha acordat que els caçadors hauran de vestir armilles o gorres d’un color visible, a més d’altres punts ‘que estem acabant de tancar’, ha exposat.
Pel que fa a la durada o la redistribució de la Setmana de la caça, Camp ha assegurat que ‘aquest any continua la Setmana de la caça si el recompte de finals d’agost permet caçar i les modificacions es debatran a partir de la tardor’. El responsable de Medi Ambient ha explicat que s’han donat un temps per parlar amb la Federació Andorrana de Caça i Pesca, els organismes de defensa de la natura i el màxim nombre de caçadors i preveuen establir una consulta al novembre ‘per veure com es pot canviar i intentar fer-ho amb el màxim consens’.
Tasques de vigilància a l’abocador d’Encodina
Pel que fa a la visita a l’abocador d’Encodina, l’objectiu, com ha reconegut el ministre, és comprovar el seu bon estat gràcies a la feina feta des de Medi Ambient i Patrimoni Natural en els darrers anys.
Segons ha explicat la tècnica de Medi Ambient, Anna Claveria, un cop tancat el forn incinerador del qual es dipositaven les cendres i escòries a l’abocador, es va impermeabilitzar la superfície i es van realitzar tasques de manteniment. En els darrers cinc anys s’han dut a terme feines de vigilància ambiental dos o tres cops a l’any basades en inspeccions visuals, control de les aigües i dels gasos.
De moment, els resultats han estat positius i l’any passat, després de rebre una partida pressupostària de 120.000 euros, van fer tasques de manteniment, sobretot d’hidrosembra i fertilitzacions. Acabats aquests treballs, ara no hi ha previstes noves obres d’aquest tipus i es continuarà amb la vigilància.