Les dues onades de calor que assotaven el Principat el passat mes, van convertir-lo en el juliol més càlid dels darrers 80 anys, des de que el 1935 s’iniciaven les mesures. Les fortes tempestes donades a partir de la segona quinzena del juliol, especialment les del dia 21, porten a qualificar el mes de molt plujós, amb nou dies de precipitació en un període de dues setmanes.
El passat més va ser, segons notifiquen el Servei meteorològic del Govern i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) –organisme de l’Institut d’Estudis Andorrans–, a través d’una nota informativa elaborada conjuntament, un mes molt càlid i plujós.
Segons s’explica al comunicat, les temperatures van ser especialment altes en cotes inferiors als 2.300 metres. Per sobre d’aquesta alçada, si bé la temperatura mitjana es va mantenir entre els 3 i els 0,5 ºC respecte de la temperatura mitjana, també van donar-se ambients càlids.
Aquesta situació va venir causada per la presència d’un anticicló provinent de la zona del centre d’Europa, que va afavorir les invasions d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica durant els primers 15 dies del mes, moments de major augment del mercuri als termòmetres.
A partir de mitjans de mes, la presència d’una pertorbació al sud de les illes britàniques va provocar el pas de línies d’inestabilitat, segons resa el comunicat, que van provocar la formació de tempestes a partir sobretot després del migdia i que van ocasionar que la pluviometria d’aquest assolís valors propers als que normalment es registren durant aquest període anual.
A partir del dia 21 les temperatures es van anar normalitzant tot coincidint amb el pas d’un front fred que provocava nuclis tempestuosos extremadament intensos.
Així, la temperatura va caracteritzar-se per ser persistentment càlida. Del 6 i fins al dia 8, va tenir lloc una onada de calor que va situar les temperatures més altes als gairebé 38 graus a la Borda Vidal, a l’alçada de Sant Julià de Lòria, punt on es van registrar 28 dies amb temperatures màximes per sobre dels 30 graus, element destacat pel CENMA i el servei meteorològic. Amb tot, la temperatura mitjana al país va resultar molt càlida amb valors d’anomalia superiors als 3 i 4 °C. Per sobre dels 2.300, però, els valors d’anomalia van ser de 2 °C.A l’estació de la central de FEDA la temperatura mitjana d’aquest juliol va superar la mitjana climàtica d’aquest mes pel període de referència 1971-2000 en +3,8 °C, cosa que fa que hagi estat el juliol més càlid des de 1935, d’emçà que es van iniciar les mesures a l’estació, seguit pel 1994 i el 1950. Tot i això, no es va superar cap rècord, ja que els 34 graus d’aquest any no superen els 39 de fa 11 anys.
Pluges i tempestes/ El mes de juliol passat va registrar, segons el CENMA i el departament de meteorologia, una pluviometria molt irregular degut al caràcter tempestuós de la majoria dels episodis de precipitació. Amb valors absoluts, el mes es pot qualificar doncs de plujós, encara que les precipitacions només es van anar donant a partir de la segona quinzena del mes. Durant les dues primeres setmanes, la falta de pluja humitats baixes sumat a altes temperaturesvan provocar que el risc d’incendi fos elevat.
Les pluges es van començara donar la segona quinzena. El comunicat ressalta les del dia 21, que van ocasionar desbordaments als rius de Sant Julia de Lòria i la Vall del Madriu i l’aparició de sediments a Claror, tot provocant el tall en el subministrament de l’aigua fins a tres vegades. Es destaquen les precipitacions registrades al Bony de les Neres, on la precipitació mitjana al juliol és de 78 mm, mentre que el passat van ser de 126 mm.