Perquè Andorra pugui desestacionalitzar l’arribada dels turistes al país i captar-ne també durant els mesos en què no hi ha neu, és necessari donar embranzida a nous sectors potencialment atractius pels de fora. Tant el Govern com els comuns de totes les parròquies veuen en les muntanyes i l’excursionisme un interessant pol d’atraïment pel que, el curs escolar 2015-2016 s’estrenarà el nou batxillerat professional en activitats físiques esportives i de lleure, que formarà tècnics en activitats de lleure o directors de colònies.
Aquesta nova branca educativa és la principal novetat de la novena edició de la guia d’ensenyament a Andorra tant per aquest any com per al proper, així com la imminent obertura de diversos màsters per part de les dues universitats amb presència al país. Per una banda, la Universitat d’Andorra prepara tres nous cursos de segon cicle universitari: el Màster en Turisme Cultural, un altre encarat al Dret i, per últim, un Màster en Llengua i Literatura catalanes. Per la seva banda, la Universitat Oberta de La Salle desplegarà al Principat un Màster en Humanitats.
Aquestes incorporacions estan compreses en la voluntat de «reforçar l’oferta formativa del segon cicle universitari», emmarcat en el procés «d’adaptació en el marc de referència europeu», segons va exposar el director de Formació Professional i Serveis Escolars, Joaquim Torredà, durant l’acte de presentació d’una guia elaborada pel Servei de Joventut del Comú d’Andorra la Vella en col·laboració amb tècnics del ministeri d’Educació i Joventut i els sis altres òrgans comunals.
El director també va voler donar èmfasi al capítol de les beques, «un dels apartats més valorats» i que enguany inclou la Llei d’ajuts a l’estudi, una nova normativa que deroga la del 2002 i que té «l’objectiu d’oferir als joves amb menys recursos la mateixa oportunitat d’accés a l’estudi». En la línia «d’adequació a l’estructura europea de l’ensenyament superior», el reglament «amplia l’atorgament d’ajuts al segon cicle universitari (màsters)», va assegurar Torredà.
A les annexions desplegades fins ara cal sumar els continguts habituals i que han anat evolucionant d’ençà l’edició d’una guia que el cònsol major de la capital, Jordi Minguillon, va descriure com a «llibre de capçalera dels estudiants per poder buscar el millor futur». A més d’abastar tots els sistemes d’educació, estudis i centres formatius d’Andorra, inclou els requisits necessaris per accedir als estudis, llocs web amb tota la informació per marxar a l’estranger, cursos, formació ocupacional…
La guia In-forma’t, que ha tingut un cost de poc més de 7.000 euros, és, en definitiva i com bé va destacar el conseller de Joventut, Esports i Noves Tecnologies d’Andorra la Vella, Marc Pons, una «eina indispensable per a pares, professionals, pedagogs, orientadors i alumnes».