Què tenen en compte els residents i andorrans a l’hora de votar als polítics i polítiques del país? Segons l’enquesta d’opinió política que ha realitzat el Centre de Recerca Sociològica (CRES), gran part dels andorrans (40,4%) i residents (33,1%) decideixen el seu vot en base del programa electoral, els projectes i les idees que prometen els polítics durant la campanya.
El segon factor que més tenen en consideració els dos grups enquestats són «els candidats, les persones». Així, el 19,2% d’andorans consultats valoren la figura política que està al cap davant del partit electoral a l’hora d’exercir el seu vot. Mentre que dels residents opta per aquesta valoració un 12,1%.
I el tercer aspecte que més tenen en compte els andorrans a l’hora de votar és «la confiança i coneixença» que els transmet el partit. Donc va escollir aquesta opció un 11,2% dels enquestats amb nacionalitat del Principat. En relació als residents, la tercera opció més escollida és «no vota», amb un 10,8%.
Pel que fa a la resta de respostes dels andorrans, un 8,1% diu que vota per «l’honestedat, transparència i sinceritat del partit», un 7% per «la coherència i el compliment del que diuen» i un 6,2% es decanta més per la «preocupació» que mostren els polítics en qüestió vers el país i la ciutadania.
La resta d’andorrans es basen en temes com la ideologia, la lleialtat, la influència familiar o la visió de futur, entre altres, a l’hora de votar.
Pel que fa a la resta de residents enquestats, el 9,4% es fixa en la «confiança i coneixença» que els transmet el partit, el 8,8 % es basa en «l’honestedat, la transparència i la sinceritat» i el 5,9 % es decanta més per l’esperit de voler «el millor per al país i la gent».
A banda d’aquests temes, a l’hora de votar els residents també tenen en consideració factors com el propi partit, els resultats anteriors, la proximitat i escolta que es té a la gent o la serietat, el compromís, la responsabilitat i la seguretat, entre altres.
L’enquesta s’ha realitzat a 407 residents i 808 andorrans. D’aquests primers, 181 han estat dones i 226 homes. Mentre que d’andorrans 436 han estat dones i 372 homes.
Pel que fa l’ocupació dels dos grups consultats, 167 són professionals, tècnics i similars, 228 són personal administratiu i similars i la resta són directius, propietaris, comandaments intermedis, mestresses de casa o jubilats (204), entre altres professions.