Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Català sense fronteres

Desenes d’estudiants amplien coneixements sobre la llengua amb el 15è Campus Universitari

«És diferent de tot: no és castellà, no és francès, no és italià, no és portuguès; és una llengua autèntica» i «això m’agrada molt», a més que «la cultura és molt bonica» així com la gent, pensa la Jovana Đokic. El català enganxa. Ho demostra que, malgrat no conèixer l’idioma i, de fet, sense saber ni tan sols que Andorra «era un país», en Godric Rochlen també va engrescar-se a estudiar la llengua arrel de les classes que li va proposar una professora de la universitat californiana on estudia. 
 
Un i altre han aprofitat l’«oportunitat» per endinsar-se en la llengua i la cultura autòctones oferida pel Campus Universitari de la Llengua Catalana, que ahir va engegar la seva quinzena edició a Canillo després que els seus 31 participants passessin uns dies a Girona. Es tracta de joves de 13 països diferents que allargaran la seva estada a Andorra fins el proper dia 7 d’agost. Durant aquests dies tots ells gaudiran de l’«equilibri entre conèixer el patrimoni natural i cultural del país i la part més lingüística», i dedicada, tal com va destacar el ministre d’Educació i Ensenyament Superior present a la benvinguda, Eric Jover, «de formació». 
 
El titular de formació es va fer acompanyar ahir d’autoritats de la parròquia i del sistema educatiu però també del cònsol amfitrió, Josep Mandicó, per rebre els alumnes de diferents universitats del món que en el transcurs d’aquesta setmana i a través d’aquesta formació intensiva organitzada en conjunt pel Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull, practicaran el català alhora que en descobriran els lligams culturals. 
 
Eric Jover, que va encoratjar els participants a fer-se seva «la nostra llengua i cultura» en paral·lel a la descoberta del país i la seva «natura» va fer especial èmfasi en el caràcter «productiu» d’aquest curs pel seu «vessant transnacional». Per al ministre d’Educació, l’atractiu de l’activitat no rau únicament en la seva «simpatia» sinó en els fruits que en sorgeixen, ja que permet «fer foment de la nostra llengua portes en fora, fer conèixer la nostra llengua, fer apreciar-la» en la més d’una desena de països d’on provenen els alumnes.
 
La capacitat d’internacionalitzar el català s’identifica amb els orígens dels estudiants –naturals d’Israel, Alemanya i Estats Units, per exemple– però també amb les seves perspectives de futur. Jovana Đokic té la intenció d’incentivar l’estudi del català a Sèrbia, lloc de procedència, però també part dels seus companys.

Del món a Canillo / Els 31 universitaris inscrits en aquesta proposta educativa tenen amb el Campus Universitari l’ocasió de descobrir un país que bona part no coneixen. La voluntat de l’organització, però, i tal com van ressaltar tant Jover com Mandicó, és també introduir-los en les particularitats de Canillo, que acull per primera vegada aquesta trobada educativa que ja ha tingut presència a totes les parròquies. 
 
En el seu discurs d’inauguració de la setmana a Andorra i després que hagin passat set dies a la turística i mediterrània Costa Brava, el dirigent canillenc va voler fer reminiscència de mots i frases fetes característiques del poble, tot convidant el grup a descobrir les «particularitats del parlar de Canillo» i les seves «tradicions d’origen ancestral», destacant la Fira del Bestiar i d’Artesania i el Carnaval, ambdues d’interès nacional.

Docència i oci / A més dels atractius del lloc d’allotjament, on també s’impartiran les 60 hores de classe amb què els alumnes han d’ampliar els seus coneixements en la llengua oficial del país per després expandir-la, els integrants de l’edició 2016 visitaran els seus museus i principals atractius turístics a través d’excursions guiades. El recentment inaugurat mirador del Roc del Quer entra a la llista d’activitats, després que el vespre d’ahir gaudissin del concert de Lídia Pujol.
 
El coordinador del Campus a nivell nacional, Joan Ramon Marina, va fer una valoració molt positiva dels 15 anys que se celebren  albirant, però, que «el millor està per venir», fent referència al record que s’enduran. Per a Marina, l’èxit de l’experiència es fa evident també pel fet que els alumnes la repeteixin.
 
La benvinguda, celebrada al Comú de Canillo, es va tancar amb l’obsequi de Història d’una tradició. Les marques de la Parròquia de Canillo. També les autoritats van rebre el seu obsequi de la mà de sis dels alumnes, que van oferir-los gorres adornades amb eslògan adient al context: Català sense límits. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu