El Govern estudia la possibilitat que els treballadors per compte propi cotitzin a la CASS en funció dels seus ingressos o del sou mig del sector. Així ho va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior Xavier Espot, durant la sessió de control que va tenir lloc al Consell General en resposta a una pregunta del vicepresident del grup parlamentari mixt i conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi. Segons va indicar el ministre, aquesta tardor disposaran dels estudis jurídics i econòmics que els permetran prendre la decisió en ferm. «Si els estudis ho avalen anirem cap aquí. Tots els grups parlamentaris estem d’acord en fer possible que els treballadors per compte propi cotitzin d’una forma més proporciona o ajustada», va declarar.
Naudi va posar de relleu la dificultats econòmiques dels autònoms tenint en compte «l’augment del 2% de les cotitzacions i difícil moment econòmic que vivim». «Molts autònoms ho estan passant malament», va sentenciar «malgrat que el Govern parli de brots verds». Per tot, va considerar que la implantació d’aquesta mesura és «totalment necessària i urgent».
Per la seva banda, Espot va recordar que actualment els autònoms també poden gaudir d’una reducció de la base de cotització. Així, el març del 2016 hi havia 5.564 persones que realitzen una activitat per compte propi de les quals 1.962 gaudeixen d’una reducció. D’aquests, 260 tenen una rebaixa del 75%, 1.406 del 50% i 296 del 25%.
Dificultats econòmiques i jurídiques/ El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior també va donar dades sobre la quantitat que ingressa la CASS per autònom. Així, el 2015 la xifra ascendia a 2.367 euros anuals a la branca general. La despesa sanitària per càpita dels treballadors per compte propi era de 1.089 euros per any i la despesa mitjana dels assegurats que en són beneficiaris era de 760 euros anuals. També va recordar que la branca general ha d’assumir totes les despeses sanitàries d’aquests assegurats quan passen a ser pensionistes. «És a dir, que amb la cotització feta durant la seva etapa activa també s’ha de finançar la despesa que genera en la etapa no activa», va aclarir. I va agregar que «com que amb la cotització no n’hi ha prou, s’ha de finançar amb transferències de l’Estat per la via del finançament del dèficit».
Amb tot, Espot va voler deixar clar que amb «no vull que s’entengui del que he dit que el Govern o la CASS no volen que es materialitzi aquest canvi, ben el contrari». Senzillament, va assegurar, «és important conèixer la situació» per tal «que no agreugi la sostenibilitat del sistema».
D’altra banda, el ministre va anomenar també les dificultats de la nova mesura tant pel volum de sectors econòmics que hi ha com pel fet de no incrementar els problemes financers actuals de la CASS. «La classificació d’activitats econòmiques del país estableix 17 sectors diferents, dins de cadascun dels quals hi ha una diversitat de situacions que fan molt difícil establir una base de cotització diferenciada i pròpia par a cada sector sense reproduir, o fins i tot augmentar, els greuges que hi ha actualment», va detallar.
Així mateix, també va posar sobre la taula el fet que la CASS no disposa de les dades dels ingressos de les persones que realitzen una activitat per compte propi, ja que únicament hi té accés l’Agència Tributària. Una informació imprescindible per tal de dur a terme la mesura. D’aquí que calgui, a més de l’estudi econòmic, mirar la viabilitat jurídica per poder accedir a aquetes dades.