Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Filtració per terra o reflux des de la planta: hipòtesis de la contaminació de la font d’Arinsal

La investigació, que es realitza amb l’Agència Regional de Salut de França, s’allargarà durant uns mesos

Per via subterrània o via tub des de la planta embotelladora cap a l’aqüífer. Són les dues principals hipòtesis plantejades per trobar l’origen de la contaminació de la font d’Arinsal que proveeix l’empresa Aigua del Pirineu SL. L’esperada compareixença del ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ahir davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, no va servir per revelar la causa de la contaminació de l’aqüífer per norovirus, però sí per advertir que la investigació durarà mesos.

 Marfany va assegurar que «no avançaré conclusions parcials» però va subratllar que s’estudiaran «totes les hipòtesis» que es derivin dels dos grans plantejaments. «No em vull aventurar, però, en principi, tot és possible. Amb la informació que tenim avui en dia no podem prioritzar cap línia de contaminació: s’han de fer els estudis, i s’aniran descartant les vies probables i improbables».

La via subsòl voldria dir que l’aqüífer s’ha contaminat mitjançant una filtració d’aigües residuals. El punt de captació està protegit per un perímetre de seguretat i una capa espessa de formigó, i l’aigua s’agafa a més de 100 metres de profunditat. La contaminació via planta embotelladora voldria dir que els norovirus han viatjat des de la planta fins a l’aqüífer. Com? D’aquí se’n deriven més hipòtesis: dos treballadors de l’empresa, un dels quals forma part de la línia de producció, han donat positiu per norovirus, i durant la instal·lació de la nova línia de producció, garrafes de 18,9 litres, hi va haver personal extern manipulant.

El titular de Salut va argumentar que «els virus a l’aqüífer poden haver arribat de dues formes: l’una, per filtració a través de la terra, i l’altra, a través del tub que connecta l’aqüífer amb la planta. Després hi ha totes les variants que es vulgui: voluntari, involuntari, causa tècnica, si aquest any hi ha hagut més pluges, moviments sísmics indetectables, etcètera». La investigació, que es va obrir el 18 de maig, es realitza amb el suport de l’Agència Regional de Salut de França, i «tindrà certa durada», va reiterar.

23 DE MARÇ, DATA CLAU / Durant la seva compareixença, Marfany va destacar la data del 23 de març com la clau de tot plegat. L’última inspecció oficial de la planta embotelladora va tenir lloc el 29 de març, amb un resultat favorable. Quan el 15 d’abril, les autoritats sanitàries catalanes van advertir de «l’evidència epidemiològica» a les garrafes d’aigua Eden, que s’omplien a la font d’Arinsal, el servei d’inspecció de salut alimentària del Govern va immobilitzar 1.600 unitats de garrafes de 18,9 litres, que era la nova línia de producció que s’acabava d’obrir. El 18 d’abril, el Ministeri de Salut va prendre la mesura cautelar d’immobilitzar tota l’aigua envasada a partir del 23 de març, de marca Aigua d’Arinsal, que encara no s’havia distribuït per a la seva comercialització. La sospita estava «en els envasos reciclables de la nova línia» ja que «a Andorra no hi havia cap brot de gastroenteritis associat al consum d’Aigua d’Arinsal».

Les mostres d’aigua que es van portar a analitzar a un laboratori especialitzat de Girona van revelar que hi havia norovirus en les dues línies de producció, l’antiga i la nova, al punt de captació i a les ampolles d’Aigua d’Arinsal. «No ens esperàvem que l’aqüífer estigués contaminat», va confessar el ministre.

«No s’ha realitzat cap anàlisi dels lots embotellats abans del 23 de març perquè no hi ha res que ens faci pensar que siguin susceptibles de contaminació. Les mostres de després del 23 de març coincideixen amb l’embotellament de la nova línia de 18,9 litres, en aquestes sí que hi ha contaminació», va argumentar Marfany. Amb tot, si la investigació ho indica, es faran les anàlisis que corresponguin.

Finalment, per a Marfany, sembla descartat que el brot de gastroenteritis que un grup de joves turistes va patir al mes de febrer a Arinsal tingui a veure amb la font, tot i que va admetre que van consumir Aigua d’Arinsal. El ministre de Salut va considerar que les gastroenteritis d’aquest hivern no han estat excepcionals, però va admetre que si «es troba alguna connexió, també s’obrirà una enquesta.

LES REACCIONS DELS GRUPS / Després de la compareixença de Marfany, la vicepresidenta de la Comissió Legislativa, Rosa Gili (PS), va dir que li havien quedat dubtes «de si realment hi va haver una investigació seriosa dels antecedents a la crisi d’Aigua d’Arinsal, perquè hi va haver un grup de joves que van venir a esquiar que es van posar malalts, però no es va investigar si hi havia norovirus a l’aigua». També va recordar les declaracions que el doctor Miralles, de la Massana, va fer a EL PERIÒDIC manifestant que havia estat un hivern inusual en casos de gastroenteritis. «El ministre Ens ho ha negat i és una mica sorprenent», va concloure Gili.

La consellera d’SDP Sílvia Bonet va lamentar que «no ens ha quedat molt clar quines són les línies d’investigació que s’estudiaran». «Haurem de tenir paciència, però el resultat és una empresa que portava el nom d’Andorra a nivell internacional que ha hagut de tancar, i tardar molt en obtenir els resultats perjudica l’empresa i el nom del país», va manifestar.

Per la seva part, el president de la Comissió Legislativa, Carles Jordana (DA), va subratllar «que no hem de tenir cap por, que ha estat un incident, i que ara mateix no se sap com s’ha pogut produir, i potser difícilment ho podrem saber mai perquè hi ha moltes probabilitats». Jordana va insistir que «sempre s’ha seguit el procediment» i que totes les anàlisis havien tingut un resultat positiu.  El demòcrata també va puntualitzar que «no ha estat un problema de manca de legislació, sinó un virus», ja que durant la compareixença es va subratllar que no existeix una normativa específica de control de l’aigua mineral envasada, i que s’ha adoptat la normativa espanyola, que, al seu torn, es regeix per una directiva europea.

Sobre aquest punt, l’opinió del conseller liberal Jordi Gallardo va ser que «és un dèficit que va plantejar al seu dia el grup de la senyora Gili al Consell, però ningú es va arribar a plantejar que seria per contaminació d’aigua, i entenc que és una feblesa que tenim a nivell legislatiu i com a Estat ens caldria tenir una legislació pròpia».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu