El suport entre els veïns sempre ha estat important per a la bona salut dels barris. Però aquest suport esdevé primordial en situacions excepcionals com l’actual, on una acció simple com anar a fer la compra pot posar en risc la salut de les persones més dèbils. En aquest context, els joves del país s’han unit en grups per parròquies per impulsar una iniciativa solidària que ofereix serveis d’adquisió i transport de productes de primera necessitat a persones vulnerables.
Els precursors d’aquesta onada solidària a Andorra van ser els membres de la comissió de festes de La Massana, que van inspirar-se en el moviment iniciat a Catalunya per tal de fer-lo arribar també al Principat. «El millor d’aquesta xarxa és poder ajudar als teus veïns», apunta la Carla, membre de la Xarxa de Suport de La Massana. I la rebuda va ser molt positiva, ja que en poques hores el seu anunci a les xarxes va córrer com la pólvora. «Estem contents per la bona reacció de tothom i de la difusió que s’ha fet» explica. En aquesta, ja compten amb una trentena de joves implicats a l’espera de les necessitats que els puguin arribar «de moment no hem tingut gaire moviment però és molt relatiu». I és que, segons la jove «aquesta setmana la majoria de gent ja té provisions, però si la situació s’allarga, tenim previst que anirem rebent més peticions».
L’acció dels massanencs va animar a joves d’arreu del territori a constituir aquestes xarxes a pràcticament totes les parròquies. Andorra la Vella, Ordino i Sant Julià de Lòria, van ser les següents en fer-ho. La Gemma, membre de la Xarxa de Suport d’Ordino, explica que el més important ara és «trobar la manera de fer arribar la iniciativa a més gent per tal de poder donar suport a tothom que ho necessiti». Allà, són una desena de joves involucrats i la seva primera intervenció va ser anar a recollir un medicament a la farmàcia. També a Sant Julià de Lòria han posat fil a l’agulla «ens organitzem en grups de tres persones per cotxe i atenem a la urgència segons la zona de la parròquia on vivim», explica el Daniel. La major part de la dotzena de nois i noies que la formen són estudiants que amb el tancament dels centres tenen més estones lliures.
Sota el paraigües de la Creu Roja
El Ministeri de Salut va posar en contacte els grups de joves amb la Creu Roja Andorrana, que els ha ofert les pautes necessàries per a dur aquesta tasca de forma segura. Segons el seu director, Jordi Fernández, aquesta formació «és un pas fonamental per no fer créixer les cadenes de contagi». D’una banda, els joves reben informació sobre les mesures d’higiene i seguretat bàsiques que han de seguir a l’hora de contactar amb les persones vulnerables. Alhora, també els han ofert una guia sobre com fer front a les situacions que se’ls poden plantejar, convertint d’aquest servei de suport en una primera fase de detecció de possibles malalts. «Nosaltres tenim les experiències i els hi hem traslladat», comenta Fernández, que insisteix a voler fer entendre que «amb l’ànim de voler ajudar poden donar-se situacions de moltes persones voltant per tot arreu i aquesta no és la millor opció en el context actual».