Un projecte que es va engegar el passat mes d’abril i que es va dur a terme com prova pilot dels butlletins climàtics que ahir es van presentar. Els primers resultats oficials producte d’aquest estudi assenyalen que el passat mes de setembre va ser més fred i sec segons indiquen els valors normals registrats al butlletí climàtic del Principat d’Andorra que van exposar el cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, i la investigadora del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya de l’Institut d’Estudis Andorrans (Cenma-IEA), Laura Trapero.
L’informe, desglossat en dos apartats –temperatures i precipitacions–, recull que al nord del país es van registrar anomalies negatives de més de 2 graus, mentre que als fons de valls només hi ha hagut 0,5 graus per sota de l’habitual. En el cas de les precipitacions, a la zona central i sud la quantitat de pluja ha estat l’habitual pel mes de setembre, tot i que en alguns sectors del nord les precipitacions no han arribat a la meitat del que seria normal per a aquesta època de l’any.
17 butlletins a l’any
Segons van apuntar el Servei meteorològic del Govern i el Cenma es publicaran un total de 17 butlletins a l’any –12 de caràcter mensual, quatre estacionals, cada tres mesos, i un anual– i es podran consultar els resultats i aquests informes a les pàgines de cenma.ad i meteo.ad. Carles Miquel va explicar que «aquest és un bon exemple de col·laboració entre dues entitats públiques que permetrà optimitzar recursos públics i millorar la sensibilització de la societat envers la metereologia».
Per part seva, Laura Trapero, del Cenma, va indicar que «els butlletins seran també una eina per continuar estudiant l’evolució de la climatologia i els efectes que té el canvi climàtic sobre Andorra».
L’elaboració d’aquests butlletins climàtics responen a una demanada anterior i una necessitat i tenen com a objectiu caracteritzar el comportament del clima per un període concret a Andorra, com també fer una descripció des d’un punt de vista meteorològic i així detallar els fenòmens més significatius ocorregut. Durant la presentació es va exposar que el butlletí vol donar resposta a preguntes i inquietuds tan típiques com: aquest mes ha estat més càlid o més fred que el de l’any passat? Aquest estiu ha plogut més del que seria habitual?
El treball es realitza a partir de l’anàlisi de les dades que proporcionen les estacions meteorològiques de FEDA, del Cenma-IEA i del Servei meteorològic del Govern d’Andorra, i es comparen amb les dades de l’Atles Climàtic Digital d’Andorra (ACDA), que mostren el valor de referència per al període 1971-2000, el trentenni internacional.