El Periòdic d'Andorra

Un estudi indica que el 19 de juny Andorra estarà lliure del virus

El model IRAHUCID Covid-19 aporta una previsió a 40 dies

Andorra estaria lliure de Covid-19 el 19 de juny segons el model matemàtic de l’enginyer, Jordi Deu, de l’empresa Silvagrina. L’estudi, que està auspiciat per la Fundació Marcel Chevalier, constata però que la data podria variar a causa de l’adopció de noves polítiques sanitàrio-econòmiques, com per exemple, l’obertura d’activitats econòmiques i fronteres.

El model matemàtic, anomenat IRAHUCID Covid-19, aporta una previsió en el comportament a 40 dies vista així com, analitza l’eficàcia dels tractaments amb hidroxicloroquina i azitromizina. En concret, determina que no s’ha trobat evidència que les dades de persones recuperades siguin atribuïbles a aquest tractament que es va començar a administrar a la població que ho requeria el 25 de març.

De fet, aquesta manca d’efectivitat també l’assegura l’estudi observacional a 96.000 pacients a escala internacional publicat per The Lancet en el qual s’indica que les cloroquines, associades o no amb antibiòtics, no mostren millores en els malalts, i els efectes secundaris en alguns casos han estat perniciosos. És per això, que l’Organització Mundial de la Salut va optar per aturar l’Assaig Solidaritat sobre la hidroxicloroquina el dia 25 de maig.

A altres territoris

Des de la Fundació valoren que el model IRAHUCID Covid-19 «és exportable a altres territoris» tot i que amb adaptacions. Constaten que «un important punt diferencial del model respecte d’altres similars, és que no s’aventuren més enllà d’una setmana de capacitat predictiva. En aquest cas, comprèn les setmanes 20 i 25: de l’11 de maig al 19 de juny.

Mesures

Que el Principat pugui considerar-se lliure de la malaltia aviat, no implicaria que s’erradiqui. L’estudi emfatitzava així, en mesures que podrien fer variar aquest comportament. Per exemple, amb la detecció i confinament d’asimptomàtics, els tests d’anticossos massiu, l’equip de rastrejadors de contactes positius, el sistema de rastreig via mòbil o implementant un sistema de seguiment del virus via aigües residuals. En especial, ressalten que aquesta última mesura «permetria anticipar molt i rastrejar a contracorrent l’origen dels focus a través de la xarxa de col·lectors» així com que les tècniques basades en la detecció de biomarcadors del SARS-CoV-2 en aigües fecals permetrien limitar la propagació i contenir la malaltia.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu